Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Slovo důchodcovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo je důchodce zmíněný v titulku? To jsem já. Mám důchodový věk a pracuji od roku 1978, splňuji i další podmínky, které stát stanoví pro pobírání důchodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ještě zbývá vysvětlit, proč dnes vystupuji v prvé řadě jako penzista, nikoli, jako obvykle, publicista. Protože jsem penzista hodně naštvaný. Kdo dosadí místo naštvaný slovo, které znamená totéž, ale je jadrnější, bude mít pravdu.

Co mě vyvedlo z míry? Obecně to bývá hloupost, její sestřička tupost, jejich prostor hulvátství a charakter křivý jak turecká šavle. Když se nezeptám co, ale kdo, tak je to každý vůl jako anděl, pokud se takové stvoření tváří a chová, jako kdyby zkonzumovalo Šalamounův exkrement.

Do třetice zbývá napsat, proč jsem se k této úvaze odhodlal… ne, co mě k ní nakoplo právě teď.

Bylo to tohle:

Shrnu. Tohle stvoření mně, důchodci, vzkazuje, že nemám ve světě jinou ochranu a záštitu než hnutí ANO, které má toto stvoření tu pochybnou čest zastupovat. OK. Bylo to mířeno na mě a já, důchodce, odpovídám.

Za prvé nejsem nesvéprávný, ani méněcenný, ani jsem neztratil rozum tím, že jsem dosáhl důchodového věku. Dokážu jako dříve, a možná ještě lépe, odlišit dobrého člověka od hnidy, která cizopasí na starších, ale také mladších jedincích, jimž příroda (nebo Bůh, jak je komu libo) nedala do vínku moc rozumu, zato se žlučí nešetřila. A když se zeptáte mě na můj hodnoticí soud, řeknu po letech pozorování a bez jakéhokoli váhání, že hnízdo hnid je hnutí ANO. Mám na to právo jako důchodce, a jestli je Babišova parta tak penzistomilná, má se mi uklonit a poděkovat za upřímné vyjádření, ne?

Za druhé výše mého důchodu je odvozena od výše mých výdělků za dlouhá pracovní desetiletí. Dnes se snaží populisté a levice dojmout své voliče vidinou důchodců, kteří málem umírají ve studených pastouškách a zkřehlými vyhublými prsty, páč jsou přece vyhladovělí na kost, se snaží z posledních sil vytvořit alespoň to počáteční A, aby každý věděl, koho by volili, kdyby měli sílu dojít až k urně (volební samozřejmě). Mě to nedojímá.

Nic takového se neděje. A jestli je nějaký důchodce nespokojený s výší státního zabezpečení, má jít do sebe a vyčítat jedině sám sobě, proč se v životě nedostal dál než k průměrnému nebo podprůměrnému výdělku. Hlady neumírá a jinak byl sám svého (ne)štěstí strůjcem.

Na závěr chci jako důchodce učinit slavnostní prohlášení: Karle Havlíčku a celé ANO, odeberte se laskavě za ruskou válečnou lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám