Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Samet se trhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz před několika dny řekl v rozhovoru pro Der Speigel, že Německo musí konečně deportovat ve velkém měřítku ty, kteří nemají právo zůstat v zemi. Toto prohlášení je zásadně jiné, než byla německá politika vůči migraci a migrantům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Není divu, že i v Německu samotném vyvolala kontroverzní reakce. Co ale tato změna, kterou nedeklaroval žádný extremista, nýbrž sociálnědemokratický kancléř, může znamenat?

Rozhodně je příčinou stav, který v uplynulých měsících zavládl v Evropě kolem migrantů. Etalon humánního vztahu k běžencům, kterýžto vztah někdy překračoval hranici laskavosti, kterou člověk projevuje vůči rodinným příslušníkům, tvořilo dlouhá léta Švédsko.

Teď ale čteme stále častěji ve zprávách o bujícím násilí ve švédských městech, které – málo platné – působí občané, jejichž kořeny sahají převážně do islámského světa.

Samotné Německo se otřáslo antisemitskými projevy a demonstracemi. A nejen Německo. Ukázalo se, že v Evropě žije stmelená fronta obyvatel jednotlivých zemí, kteří se nespojují jako někdejší proletáři, ale jako antisemité a zásadní odpůrci stylu života civilizace, která je svého času vpustila mezi sebe s dobrými úmysly.

Což o to, představa mírového multikulturního světa je nádherná. Sám jsem byl léta pod její hypnózou. Jenže jak známo, k tangu je třeba dvou.

Poslední události nesvědčí o tom, že nejaktivnější část někdejších i současných islámských migrantů je ochotna převzít a hájit zásady světa, ve kterém žijí. A srovnatelných protestů členů této skupiny proti svým souvěrcům a na obranu evropských hodnot mnoho není, jsou-li vůbec.

Scholz jen zachytil logický posun v náladě voličů. Bezesporu budou následovat podobná vyjádření a možná i kroky v dalších západních zemích se shodným složením obyvatelstva. Samet, který byl symbolem vztahu mnoha evropských vlád k migraci, se opotřeboval a trhá. Nalákat na něj lidi v dalších volbách nejspíše nepůjde.

Česko problémy s islámskou menšinou nemá. Jenže celkový proces se dotkne i nás. Stejně jako pogromisté v Dagestánu, kteří hledali Židy tam, kde vůbec nebyli, rozfoukají u nás Andrej Babiš a Tomio Okamura stejný doutnák.

Místo islamistů budou určeny jako terče bohatší, chytřejší, úspěšnější spoluobčané. Navíc to nebude žádná novinka. Babiš i Okamura už na ty členy společnosti, kteří převyšují úroveň jejich voličstva, útočili v minulosti opakovaně.

Co z toho vyplývá pro demokraty v Česku a také pro demokratickou vládu? Voliči by měli zanechat fňukání, že vláda není dokonalá, a dávat hlasy demokratickým stranám. A zmíněné strany by měly jednat podle staré písničky Jiřího Dědečka:

Nechme samet sametem, pánové a dámy,

buďto s nima zametem, nebo oni s námi.

Reklama

Výběr článků

Načítám