Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rudé třešně nad řepkou

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám rozečtenou unikátní knihu, v níž jsou shromážděna dokumentární svědectví o stavu sovětské kultury od března 1953 do srpna 1968.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je to čtení doslova na nervy. Hrůzu vyvolává míra deformovanosti charakterů a vládnutí tupých hovad s partajní knížkou. Nakonec jeden z pilířů tehdejší sovětské kultury, básník a šéfredaktor časopisu Novyj mir Alexandr Tvardovskij si zapsal do deníku takovou charakteristiku spisovatelského funkcionáře: „Soudruh Tevekeljan (bytost připomínající člověka s řečí na nejnižším vývojovém stupni).“

Mrazivé jsou seznamy spisovatelů, malířů, herců, režisérů, sochařů, zpěváků, hudebních skladatelů, kterými končí kapitoly. Jde o ty, které komunistický režim po Stalinovi rehabilitoval. Ale více než 90 procent jenom posmrtně.

Nejsilnější emoce z tohoto čtení je: to se nikdy nesmí opakovat. Ostatně na to máme zákon:

„Parlament

konstatuje, že Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948–1989, a to zejména za programové ničení tradičních hodnot evropské civilizace, za vědomé porušování lidských práv a svobod, za morální a hospodářský úpadek provázený justičními zločiny a terorem proti nositelům odlišných názorů, nahrazením fungujícího tržního hospodářství direktivním řízením, destrukcí tradičních principů vlastnického práva, zneužíváním výchovy, vzdělávání, vědy a kultury k politickým a ideologickým účelům, bezohledným ničením přírody,

a prohlašuje, že ve své další činnosti bude vycházet z tohoto zákona.“

Parlament vycházel z tohoto zákona tak důsledně, že má ve funkci místopředsedy Sněmovny předsedu komunistů. To je ten, který se nedávno lísal do přízně čtenářů listu ruské armády, která zabíjí v Sýrii a pomáhá zabíjet na Ukrajině, a obviňoval čs. legionáře, že nepomohli uskutečnit VŘSR.

Nově vyhrožuje, že KSČM vydíráním docílí odvolání jediného otevřeně proevropského ministra Babišovy vlády, šéfa resortu zahraničí Tomáše Petříčka. Rudé třešně nad řepkou si dovolují, jenže vědí, že řepka je na nich závislá, jinak nepokvete a může skončit v kompostu.

Argument, že KSČM byla demokraticky zvolena ve svobodných volbách a má nárok na zastoupení v politickém životě, je formálně bezvadný. Až na to, že zvláště po anexi Krymu přestala tato strana s mimikry a otevřeně podporuje nejagresivnější stát Eurasie, tedy Rusko, které notabene má Českou republiku coby součást NATO za úředně potvrzeného nepřítele. Komunisté se ničemu nenaučili a nic nepochopili.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Mají v demokratické společnosti všechna práva. Nekomunisté ale mají právo říci, co si o nich a jejich spojencích myslí. Třeba i tak jako starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný v debatě na TV Barrandov. Forma je na hony vzdálena dokonalosti, obsah podle mě odpovídá.

Reklama

Výběr článků

Načítám