Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Putin vydírá a doufá, že couvneme. Fiala vzkázal: Ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Lvově byla v neděli ráno slyšet řada výbuchů. Cílem byla základna ve městě Javoriv, asi 20 kilometrů od polských hranic. Při útoku zemřelo podle hejtmana Lvovské oblasti Maxima Kozického 35 lidí a dalších 134 je zraněných.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

To je jedna ze zpráv z války, kterou proti Ukrajině rozpoutal Vladimir Putin. Tento útok ale nebyl jako jiné. Výbuchy byly slyšet a vidět z území členského státu NATO, Polska. Ruská válka se maximálně přiblížila k hranicím aliance, jejímž členem je i Česko.

Premiér Petr Fiala v neděli řekl v televizi Prima, že Putin nevede válku proti Ukrajině, ale proti celému civilizovanému světu. Dobře se to doplňuje s čerstvým hodnocením od ruského publicisty Alexandra Něvzorova, který si nebral servítky před válkou a nebere si je ani teď: „Rusko už navštívilo civilizaci, navštívilo právní stát, navštívilo svět a přišlo na to, že tam nemá co dělat.“ Problém je ale v tom, že se Putinova válka stále více přibližuje k nám. Poláci už ji mají za humny.

Ministryně obrany Jana Černochová v neděli uvedla, že Česká republika poskytne Ukrajině další vojenský materiál minimálně v hodnotě 725 milionů korun. Česko je mezi zeměmi, jejichž vlády a drtivá většina obyvatel ani chvíli neváhaly, kdo je v této válce agresor a kdo napadený. Pomáhají Ukrajině bojující a Ukrajinkám s dětmi prchajícím před Putinovými vrahy jenom s pár základními věcmi, protože všechno ostatní jim vzal nelidský nepřítel.

Tento nelidský nepřítel se nejen blíží k našim hranicím, on nás chce pokořit. Tuhle válku, kterou nevede jen proti Ukrajině, ale proti celému světu, který dokázal žít lépe než Rusko, chce ukončit dominancí nad územím, na kterém kdysi diktoval svou vůli Sovětský svaz.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov vyslovil hrozbu, která se přímo týká České republiky. Uvedl, že zahraniční konvoje mířící se zbraněmi na Ukrajinu by se mohly stát legitimním cílem ruských ozbrojených sil. To znamená, že česká vláda, spolu s vládami jiných zemí, které takto pomáhají Ukrajině, je podrobena kremelskému testu. Když couvne, bude to Putinovo vítězství, a když couvnou další, začne se spřádat pletivo, které podle Putinova plánu má nakonec úplně spoutat NATO a jemu uvolnit ruce k dalšímu Drang nach Westen.

Naplno začala válka nervů. Putin má navíc v zásobě hrozbu použití jaderných zbraní. Vydírá, aby tuto válku proti svobodným zemím vyhrál a svobodu v nich zničil. Věří, že se lekneme. Pak už budeme jenom jeho otroci.

Odpověď předsedy vlády České republiky byla v neděli večer ale jasná. Necouvne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám