Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pruty v prachu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se předevčírem rozdělili poslanci ve Sněmovně v postoji k přijetí 40 sirotků do Česka, zdálo se to být jasné. Na jedné straně stáli zástupci obyvatel, kteří pro dobře živený strach z okolního světa vidí hrozby i v sirotcích. Proti nim se seskupili vyznavači lidskosti.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Článek o jednání poslanců zde.

V první skupině bylo ANO, ČSSD, KSČM, SPD a Trikolora. Proti nim pak ODS, Piráti, KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Zjednodušeně by se to dalo rozdělit na bratrství dračích zubů a bratrství Svatoplukových prutů. Ale jen zjednodušeně. Záhy se ukázalo, že pruty jsou spíše hozeny do prachu.

Nestalo se to v českém parlamentu, ale při hlasování o složení nové Evropské komise, kterého se zúčastnili i čeští europoslanci. Komise pod vedením Ursuly von der Leyenové prošla 461 hlasy, 157 bylo proti a 89 se zdrželo. Pro hlasovali zástupci ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Proti byli komunisté, okamurovci a Piráti. Europoslanci ODS se zdrželi.

Modří zdůvodnili svůj postoj tím, že podle nich je program nové Komise špatný a vzdálený od potřeb a zájmů občanů členských zemí. Jan Zahradil, předseda poslaneckého klubu ODS v Evropském parlamentu, míní, že nová Evropská komise nabízí pouze další harmonizaci, unifikaci a integraci a že výsledkem bude jen další vzdalování evropských elit od občanů. Europoslanec Alexandr Vondra se domnívá, že se Komise posunula radikálně doleva: „Její zelená revoluce a boj proti změně klimatu podle not Komise Ursuly von der Leyen jen zdraží naše životy, podváže ekonomický růst a ke zpomalení oteplování planety stejně nepovede.“

Piráti, a to v celoevropském měřítku, vysvětlili své záporné stanovisko takto: „Hlavními důvody byly neshody v oblasti svobody internetu, personálního obsazení Komise a také způsobu, jakým byla celá Komise ustavena.“ Celý text je zde.

Pak se ale na Twitteru odehrála dynamická debata, ze které je možné vyčíst více než z pouhých statických prohlášení stran. Hlavními aktéry byli europoslanci Stanislav Polčák (STAN) a Marcel Kolaja (Piráti) zde. Až tu debatu zhlédnete, možná budete souhlasit, že takto se k sobě nechovají ani Svatoplukovi synové, ani moderní političtí spojenci.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Vypadá to, že Piráti myslí upřímně, že jsou vyvolenými nositeli nové politiky, nové morálky a obecně nové doby. A jsou o tom přesvědčeni do té míry, že nikoho dalšího do budování světlých zítřků nehodlají přibrat. Spojené pruty celé opozice tak asi budou stejným mýtem jako celá historka o Svatoplukovi a synech. To je jen tak na okraj, aby se nešířily zdržující iluze.

Reklama

Související články

Pekarová: Chci přivést TOP 09 znovu do vlády

Markéta Pekarová Adamová (35) chce TOP 09 přivést znovu do vlády. Šance vidí v tom, že do voleb půjdou v koalici se STAN a lidovci. A že TOP 09 bude jasně...

Výběr článků

Načítám