Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Profesor mezi alfa samci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiérovi se stala nemilá věc. Obořili se na něj současně jak odpůrci, což by nebylo nic neobvyklého ani závažného, tak i příznivci, což je blikající kontrolka non plus ultra. Najednou byly pryč všechny jinak uznávané zásluhy Petra Fialy na poli mezinárodní politiky a mluvilo se jen o takové, z hlediska vyššího principu politologického, prkotině.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Šlo o to, že se Fiala v jednom ze svých pravidelných vstupů do veřejného prostoru pustil na led, který se pod ním hlučně prolomil. Vykročil tam, kde se zatím cítil jako ryba ve vodě nebo chybějící povidlo v koblize jeho protivník Andrej Babiš. Jinými slovy si nám profesor zahrál na hokynáře.

Vyrazil do Německa a tam nakoupil. Pak se vrátil do Česka a tam nakoupil taky. Národu následně sdělil, že se s tím nepoměrem cen a obsahu má něco dělat. Jeden by až čekal, že na konci vykřikne, že za to může Babišova vláda, dle vzoru Babiš a Fialova vláda. Efekt mělo ale premiérovo video dosud nevídaný.

Opozice a odpůrci se samozřejmě zaradovali, že samotná Fialova vláda v osobě Fialy potvrzuje, že za Babiše bylo líp, i když to pravda není, ale co je komu v těchto kohortách do pravdy. Důležitější a varovnější by měly být pro premiéra reakce jeho voličů, o které ve veřejném prostoru není nouze.

Když obsah těchto ohlasů shrnu, vypadne z toho jeden základní závěr, který tito voliči přímo či spíše nepřímo vyjádřili. Zní: Ševče, drž se svého kopyta! Jinými slovy profesor do sámošky nepatří, protože se tam líp cítí úplně jiné kategorie občanů. A ještě dalšími jinými slovy: Babiš by Karlštejn prodat dokázal, Fialovi by hranou lidovost nikdo neuvěřil.

To by ale nebylo to nejzávažnější sdělení, které je poněkud ukryté. Profesor má učit či šířit moudra, že? A co má dělat předseda vlády? Ten má řídit. Vytvořím před vašima očima vtip: Rádia Jerevan se ptají, jestli může být vrcholný politik jiný typ než alfa samec. Rádio Jerevan odpovídá: „Může, až všichni alfa samci vymřou.“

Jak se zachoval premiér Fiala vůči ministrům dokonce z vlastní strany, kteří dělali neplechu tu ve vnitrostátním, tu v mezinárodním měřítku? Jak potrestal nejedlého Pavla Blažka a vystupující Janu Černochovou? Nijak. Dokonce se zdálo, že nemá odvahu nejenom na alfa samce, ale ani na alfa samici.

Petr Fiala je bezesporu muž chránící si ctnosti. Dlouho na pozici na státním Olympu čekal, avšak dočkal se jí v době, kdy je ctihodný profesor mezi rvavými alfa samci odkázán na porážku.

Reklama

Výběr článků

Načítám