Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Proč to Ukrajinou neskončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a staronový předseda ODS Petr Fiala se na víkendovém kongresu této strany několikrát vracel k tématu Ukrajiny. Mimo jiné řekl: „Je prostě naší povinností pomoci těmto ženám a dětem, které prchají před hrůzami válečných zločinů, kterých se na Ukrajině dopouští Rusko. Taková je pravda. A je třeba nahlas říci, že každý politik, který se této tragédie snaží zneužít, tak v konečném důsledku poškozuje právě naši zemi i všechny její obyvatele.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Fiala řekl, že ANO a SPD „po prvotním šoku, kdy – zřejmě z leknutí – vyjádřily podporu české vládě, na všechny svoje podpůrné řeči zapomněly a začaly dělat to, co umějí nejlépe. Lhát, rozvracet a šířit dezinformace. Extremistům zřejmě už přišly rady z Moskvy a populisté si řekli, že se na cílené radikalizaci části našich spoluobčanů dá určitě něco – jak se říká – vytřískat. Nejlépe politický kapitál do blížících se prezidentských voleb“.

Premiér tak pouze připomněl, že žádný klid republiku nečeká, dokud trvá ruská válka proti Ukrajině a proti celému civilizačnímu okruhu, do kterého patříme. Člověk chce přirozeně být optimistou. Optimista by rád viděl vyhlídku dalšího vývoje v tom, že se podaří zatlačit Rusko zpět do jeho hranic, Ukrajina začne budovat nový moderní stát za pomoci svobodného světa a prach války se usadí. Jako v té písničce: „Zavři oči, všechno bude fajn.“

Jenže je povinností realisty říct, že se budoucnost rýsuje jinak. Současné Rusko je pouze velmi výrazným shlukem barbarství. Méně viditelní jsou nositelé téže mentality v jiných zemích. Je jich ale hodně, což vidíme i doma. Konflikt bude pokračovat, i kdyby se podařilo zatlačit Rusko zpět. Jde o civilizační střet, volbu mezi rozvojem či návratem zpátky v čase.

Ještě jednou si vypůjčím slova Petra Fialy na kongresu ODS: „Boj o charakter České republiky loňskými volbami neskončil. Jen se přesunul do další fáze. Stále se hraje – a bude hrát – o to, zdali patříme na Západ, nebo na Východ. Zdali budeme plnohodnotnou a hrdou demokracií. Nebo zdali se staneme rozoraným polem pro mocenské hrátky autoritářských vůdců. Tuzemských i zahraničních.“

Nezapomínejme, že mentalitu Putinových agresorů sdílí velké množství obyvatel těch zemí, v nichž funguje demokracie. Včetně Česka:

Včera se odehrála a za čtrnáct dnů bude pokračovat další z mnoha bitev na tomto poli ve francouzských prezidentských volbách. Totéž čeká Spojené státy. Konflikt mezi svobodymilovnými lidmi a milovníky tvrdé ruky, který není tolik na povrchu jako ruská agrese, poběží dál v mnoha zemích světa. Ukrajinou to neskončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám