Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Převychovávat, či zmalovat pozadí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní schůzka předsedů vlád visegrádské čtyřky v Praze je mimořádně kontroverzní. Teď to trochu přeženu. Zatímco dříve mohl mít Vladimir Putin jen jedno hlášení o neveřejných detailech jednání, dnes by mohl obdržet hlášení dvě a porovnávat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Přeháním? Vždyť jsem to předem napsal. Ale uznejte, že kdyby jednou vyšlo najevo, že Viktor Orbán a Robert Fico byli moderními pomocníky VB, tudíž agenty vlivu Kremlu, podivoval by se jen člověk, který v chápání politiky má schopnosti trepky velké.

Stačí sledovat vyjádření těchto pánů k válce, kterou Rusko vede s Ukrajinou, a také činy, především v maďarském provedení, kterými poškozují Ukrajinu. Tudíž poškozují celé západní společenství.

Čerstvě odmítl Orbán (a na jeho příkaz FIDESZ) uctít v parlamentu vstáváním památku Alexeje Navalného. Fico se však v uplynulých dnech snažil získat plaketu Pracovník měsíce ve službách Kremlu a Orbána přetrumfl.

Projev slovenského premiéra, ve kterém volal po lepším přístupu k Putinovi a v němž EU líčil jako organizaci, která touží po vzájemném vyvraždění Slovanů, už znáte.

Tady je jeho přípodotek po schůzce premiérů v Paříži, kde se mluvilo o pomoci Ukrajině. Je to stále stejná písnička.

Petr Fiala rozhodně pozvedl obočí, když řekl, že se mu Ficovo chování nelíbí. Ale schůzku v Praze nezrušil. Prý se má i s takovými členy V4 diskutovat. Nelze pochybovat o tom, že Fiala je předsedou vlády a ve své funkci sám hledá cesty, jak dělat politiku.

V tomto smyslu můžeme jako členové občanské společnosti pouze vyjádřit svůj názor na to, jak tu politiku dělá, a v příštích volbách mu spočítat, jestli ji dělal podle našich představ.

Demonstranti protestující v Praze proti účasti kremelských důvěrníků z Maďarska a Slovenska svůj názor vyjádřili dostatečně jasně. Je také zřejmé, že Fiala tento postoj veřejnosti vnímá, leč ignoruje.

Řekl, že vést dialog ve V4 má smysl a že země sice dělí téma Ukrajiny, ale mají společná středoevropská témata.

Jen opravdoví fanatici kinematografie dnes v Česku znají sovětský film Operace Y z roku 1965 (zde s anglickými titulky pro zájemce). A jen někteří historici vědí, co paroduje první ze tří povídek tohoto snímku.

Šlo o jeden z počinů chruščovovské doby, kdy se hlásalo, že spoluobčany, kteří odmítají dodržovat společenskou morálku, nelze trestat, nýbrž je třeba převychovávat v pracovních kolektivech.

Tato filmová groteska ukazuje, jak se odporný spoluobčan pod „tlakem“ převýchovy roztahuje stále více, a zastaví ho jen to, že mu jistý student pěkně zmaluje pozadí. A pak je hulvát jako milius.

Co tedy dokáže zapůsobit doopravdy?

Reklama

Výběr článků

Načítám