Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pohled zevnitř krabice a zvenčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jsem se jednou veřejně přiznal, že mám pochybného, i když vesměs pracovního koníčka. Sleduji a zkoumám současný ruský umělecký brak. Je to studnice informací o tom, v jakém stavu ruská společnost, která je potenciálním ohrožením svobody v Česku a nejen tam, skutečně je. Někdy se člověk i pobaví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

To se mi teď děje při sledování nového seriálu s názvem NDR. Pojednává o hrdinské a nelehké práci KGB v roce 1989, kdy se socialismus a nadvláda SSSR zachvěly kvůli hloupému zrádci Gorbačovovi a kágébáci zachraňovali, co se dalo. Kdo by měl o toto dílko bližší zájem, povídáme si o něm na mém telegramovém kanálu.

Gorbačov je v seriálu důsledně vylíčen jako přihlouplý ťunťa, kterého řídí manželka Raisa, protože jinak by nebyl schopen dospět k žádné definitivní myšlence, a moudří muži jako Vladimir Krjučkov, šéf KGB a pozdější pučista, a dokonce zkušený a chytrý vůdce NDR Erich Honecker (!) jsou sice obdařeni znalostmi o světě, které zrádce Gorbačov nemá, ale stejně nedokážou – dočasně, jenom dočasně, Putin to vrátí! - zabránit katastrofě.

Při sledování tohoto výtvoru se mi vybavila současnost v Česku a vykreslování obrázku dnešní hlavy českého státu z klávesnic domácích mistrů v oboru.

Určitě jste v minulých týdnech narazili na hodnocení prvního roku Petra Pavla ve funkci v duchu „zmatený voják na Hradě, který neví, kam a jak skočit, a řídí ho bůhvíkdo anebo rovnou živlové“. To je pohled zevnitř zatuchlé krabice, ve které je původcům tohoto hodnocení dobře, protože tam jsou nejmoudřejší oni.

Při pohledu zvenčí je to jiné. Gorbačov zůstal ve světových dějinách rozhodně jinak než ťunťa. A Pavel prokazuje zemi, do jejíhož čela byl zvolen, dobrou službu. Obzvláště to vyniká v porovnání se dvěma nedorozuměními, která před ním zákonodárci (někteří ze strachu po výhrůžkách na hradní toaletě) nebo nepříliš přemýšlivý lid v přímé volbě zvolili do čela státu.

Role českého prezidenta jako uznávaného spolutvůrce evropské politiky vynikla na nedávné Mnichovské bezpečnostní konferenci. Byl to právě Petr Pavel, který tam oznámil, že Česká republika našla v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, ve Švédsku a dalších zemích zajistí financování.

Pavel je osobou, které si viditelně váží ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a zdaleka nejenom on. Český prezident prostě pracuje ve prospěch pověsti Česka ve světě. To nelze popřít. Tedy pokud se nerochníte ve smrádku své krabice.

Reklama

Výběr článků

Načítám