Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Podzim patriarchy a zima naší úzkosti

V titulku jsem si pohrál s názvy dvou známých románů vydaných ve druhé polovině 20. století. Zima úzkosti, to je John Steinbeck (v originále to zní jako Zima naší úzkosti). Podzim patriarchy napsal Gabriel García Márquez. Ale proč mi vytanuly na mysli tyto dva názvy a tyto dva romány?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Stalo se to při pohledu na v pondělí vydané výsledky průzkumu volebních preferencí agentury Median.

Foto: Novinky

Volební model v srpnu 2021 podle agentury MEDIAN

Nejde samozřejmě o konečný výsledek sněmovních voleb, které začnou od středy přesně za měsíc.

Ostatně sám Median uvádí ve zprávě o průzkumu: „Podpora stran se může i nadále dynamicky měnit. Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo 5 % by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny.“

Přesto nejen tento průzkum ukazuje tendenci, která se opakuje a z níž lze vyvodit závěr, že volby neskončí jednoznačným vítězstvím jednoho ze dvou protichůdných bloků, což by vedlo k nekomplikovanému sestavení nové vlády.

Ve volbách by vyhrálo ANO, ČSSD ani Šlachta by se do Sněmovny nedostali

Parlamentní volby

Připomenu, kdo stojí proti sobě. Na jedné straně jsou populisté z ANO, pro které je každý prostředek dobrý, jen aby udrželi u moci svého majitele.

V záloze mají ČSSD, jejíž oranžová v důsledku přidávané xenofobie vypadá stále hnědší. Ale tato parta je tak špatná, že do Sněmovny nemusí projít.

Pro tento případ je po ruce strana bývalých policistů Přísaha. A pak osvědčení kádři z minulosti (KSČM) a ze současnosti (SPD).

Liší se tím, že KSČM by si netroufla dát do čela komunistů milionáře, avšak japonsko-korejsko-moravský původ hlavního českého nacionalisty nikomu z jeho voličů nevadí. Přece jen ke komunistům tíhli i vzdělanci.

Proč ale Podzim patriarchy, román o degradujícím diktátorovi?

Protože po volbách, které nedopadnou jednoznačně, vyvezou na forbínu Miloše Zemana. A to teprve uvidíme, čeho je stále schopen. Tento podzim bude doopravdy horký. Pravděpodobně se protáhne až do zimy.

Zeman vyjádřil Babišovi solidaritu: Syn je nemocný a organizuje ho Klusák

Domácí

Lidé z opačného bloku, který by měly tvořit SPOLU a Piráti+STAN, budou tlačeni ke stejnému morálnímu dilematu, jaké prožil hrdina Zimy naší úzkosti.

Uslyšíme volání po státotvornosti, po zasypání příkopů v národním zájmu a další vzletné bláboly, které budou mít jediný cíl: ponechat u moci Andreje Babiše a namočit do toho demokratické strany, které by s ním šly do politické postele.

Přitom mají všichni před očima obrázek, jak takové splynutí vypadá: ČSSD je poseta Babišovými výměšky, ale tváří se, že to ji jenom ptáček pokakal.

Volbami nejspíše nic neskončí. Válka nervů o další směřování země se teprve rozjede.

Reklama

Výběr článků

Načítám