Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nemusí hned pršet, stačí, když zatím jen kape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Něco bylo při vstupu do nového roku dobré. V televizi nevystoupil s novoročním projevem chaotický cholerik překypující nevyřízenými účty se všemi, kterým se nelíbí a které tím pádem považuje za své nepřátele.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Několik let před letošním prvním lednem se takový jedinec ve funkci premiéra a s těmito vlastnostmi pravidelně objevoval i mimo novoroční proslovy. Letos už ne. Zaplať pánbůh aspoň za ty dary.

Nový premiér Petr Fiala vědomě navázal na novoroční projev Václava Havla v roce 1990, který tehdejší československý prezident pronesl ihned po zvolení.

Pamětníci si to vybaví a ostatní si mohou přečíst, jak začínal tehdejší Havlův projev.

„Čtyřicet let jste v tento den slyšeli z úst mých předchůdců v různých obměnách totéž: jak naše země vzkvétá, kolik dalších miliónů tun oceli jsme vyrobili, jak jsme všichni šťastni, jak věříme své vládě a jaké krásné perspektivy se před námi otevírají.”

„Předpokládám, že jste mne nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal.”

„Naše země nevzkvétá.“

Fiala řekl toto: „Já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv. Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Budou nás trápit problémy, které přicházejí z venku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Hlavně tím, že předchozí vláda jen málo dbala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den.“

Tehdy, v roce 1990, se země musela vzpamatovat ze čtyřicetiletého vládnutí komunistů. Dnes se musí dostat ze stavu, do kterého ji přivedla vláda vedená produktem stejné předlistopadové doby, Andrejem Babišem.

Petr Fiala vyzývá ke společnému postupu a nutnost zakopat příkopy zdůvodňuje těžkou situací, ve které se Česko, z velké části působením předchozí vlády, ocitlo.

Adresuje to ovšem lidem, kteří nevolili strany současné koalice. Je to od Fialy státnický a nutný přístup. Rozeštvávání lidí bylo v minulých letech dost v podání Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jen to vypadá jako házení hrachu na zeď.

Stejně jako lidé s komunistickým smýšlením nezačali po roce 1990 volit demokratické politiky, protože se to neshodovalo s jejich viděním světa, nebudou slyšet na Fialovy výzvy ke společné nápravě věcí veřejných ani voliči ANO a SPD.

Okamžitě to potvrdily negativní reakce Andreje Babiše a Tomia Okamury na Fialovu vstřícnost.

Ale nemusí hned pršet, stačí, když zatím jen kape. Pro vstup do nového roku bylo potěšením slyšet v televizi premiéra, který vypadá a chová se jako chytrý člověk. Příjemná změna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám