Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Malý velký muž v Praze, ale do Ruska už nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes střílela ruská vojska na civilní obyvatele, kteří chtěli použít humanitární koridor u Mariupolu, který ukrajinská strana s Rusy dojednala. Je to zoufalé. Ve stejnou chvíli měl v kavárně pražského Divadla pod Palmovkou tiskovou konferenci muž nevelkého vzrůstu, jeden z mála, kteří reprezentují úplně jiné Rusko.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Spisovatel a publicista Viktor Šenderovič přijel do Prahy, aby zhlédl film, který podle jeho divadelní hry Vidět Salisbury natočili herci tohoto divadla. Jak řekl, byl připraven přežít to, co s jeho látkou udělali režisér Michal Lang a herci Ondřej Veselý, Adam Vacula, Jan Teplý a Ivana Wojtylová, ale nakonec byl spokojen.

Vidět Salisbury je groteskní dílo s prvky satiry a hororu, které vzniklo po památném rozhovoru hlásné trouby Putinova režimu, šéfredaktorky Russia Today Margarity Simonjanové s dvěma zdánlivě neškodnými ruskými gayi, kteří přijeli do Salisbury, aby se prý podívali na světoznámou katedrálu. Ve skutečnosti šlo o příslušníky GRU Miškina a Čepigu, kteří nejen měli podíl na otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie novičokem v Británii, ale také zanechali svou stopu u nás ve Vrběticích.

V Česku ale mnoho lidí neví, kdo je Viktor Šenderovič. Podle mého pevného přesvědčení jde o jednoho z nejodvážnějších ruských intelektuálů. Sleduji ho léta. Když atmosféra v Rusku houstla a prostor pro svobodu projevu mizel doslova před očima, byl to jeden z mála lidí, kteří tvrdošíjně, v každém veřejném vystoupení, říkali, že Putinův režim je zločinný a že Rusko řídí banda kriminálníků druhé kategorie. Umíte si asi představit, jaký nátlak na něj vyvíjela početná obsluha režimu. Přesto jeho pořady na rádiu Echo Moskvy, televizi Dožď a setkání s lidmi po celém Rusku (a po celém světě) patřily k nejsledovanějším.

Teď se zastavil v Praze, ale do Ruska už nesmí. Byl by tam zatčen. V minulém týdnu Putin zničil Echo Moskvy a Dožď. Ještě dýchají kanály jednotlivých lidí na YouTube, kde se Šenderovič objevuje, ale i tento zdroj může být brzy zablokován.

„Vím, že je to těžké, ale zkuste nás oddělovat od Putina,“ řekl dnes v Praze. „Když se píše, že obyvatelstvo Putina podporuje, nelze to chápat v evropském slova smyslu. Podporují ho oblbnutí, pak rukojmí režimu, a také ti, kteří z režimu tyjí. Já Putinovi nezapomenu, že ve mně probudil touhu po smrti člověka.“ Koho měl na mysli, je zjevné.

Jen málo lidí, kteří pocházejí z Ruska, si podle mě zaslouží takovou úctu jako Viktor Šenderovič. Není proto divu, že ze své země, kde dnes vládne lůza, byl vypuzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám