Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Logické spojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 2017. V Moskvě schválila Státní duma vynětí domácího násilí z kategorie trestných činů. Mělo to přijít, protože se Putinovo Rusko přece vrací k tradičním hodnotám, mezi něž domácí násilí tradičně patří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když muž doma jenom mlátí ženu a přitom nenadává na režim, to je přece pro životní styl tzv. hlubinného lidu tak normální, že kvůli tomu nebude policie spotřebovávat přidělený benzin. To dá rozum. Ostatně je popsán nejeden případ, když žena, kterou její životní druh tloukl tak zuřivě, že měla strach o život, se policistům dovolala a dostala odpověď: „No to je toho. Vydržte. Zavolejte, až vás odkrágluje.“ A když k tomu skutečně došlo, už volat nemohla. To taky dá rozum.

Proč o tom píšu teď? Protože ctnostní senátoři v horní komoře Parlamentu České republiky měli v porovnání s Ruskem zpoždění. Málem to vypadá, že RF je skutečně země, kde zítra již znamená včera. Senát ve středu v noci neschválil Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Pro její ratifikaci bylo jen 34 ze 71 senátorů. K přijetí chyběly dva hlasy. Česko tak sice dokument v roce 2016 podepsalo, ale neratifikuje ho.

Někdy dokážou kolegové popsat stav dříve, než to stihnu já. Pak je namístě citovat. Jan Jandourek uvádí myšlenku, s níž souhlasím.

A Silvie Lauder už dávno upozornila na propojení nepřátel Istanbulské úmluvy s proruskou a dezinformační scénou. Uznejte, že toto spojení je víc než logické vzhledem k tomu, čím jsem dnešní úvahu začal.

Logické je i jiné spojení. Že je Viktor Orbán ruským vlivovým agentem v NATO a EU, nemůže nikdo rozumný po Orbánových slovech a činech pochybovat. Maďarsko Istanbulskou úmluvu odmítlo usnesením parlamentu, aniž ji projednávalo. Orbánovým fanouškem je poslanec ODS Jan Skopeček.

A co si myslíte, jak se postavil tento poslanec ODS k rozhodnutí Senátu? Ano, měl ho tam!

Ale je to možná jen černá ovce ODS, ten poslanec? Jak se to vezme. Sice tady byl výrazný zastánce schválení předseda Senátu Miloš Vystrčil (také z ODS), jenže šéf strany a premiér Petr Fiala je obapolný: „Zákonodárci, co nehlasovali pro Istanbulskou smlouvu, neschvalují násilí na ženách, spíš z určitých debat jim vadí jazyk a podobné věci.“

Napadlo mě, jak by rozhodnutí Senátu posoudila karvinská hospoda, kterou jsme nedávno viděli v přímém přenosu. Divil bych se, kdyby ho neschválila. To je totiž taky logické spojení.

Reklama

Výběr článků

Načítám