Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jednoduché jak facka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidi, věci a události lze popisovat a vysvětlovat mnoha způsoby. Složitě, anebo se snahou o srozumitelnost a jasné určení, kdo je kdo a co je co. Jsem přesvědčen, že v jádru každého jevu, každého činu, každého člověka, každé události je základ jednoduchý jak facka. Odstíny, zákruty a nánosy jsou dodány až následně a to pak dělá věci zapeklitější.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Filozofii jsme tímto vznešeným úvodem učinili zadost. Nyní ke konkrétnímu dění v zemi. Prezident Petr Pavel v nedělním rozhovoru na CNN Prima mluvil mimo jiné o svém zásadním záměru zvýšit v Česku politickou kulturu. Je to jedna z jeho tematických stálic, která byla a je přítomna v jeho činnosti od kampaně před volbou hlavy státu přes prvních sto dnů v úřadu až po dnešek. Ostatně i v nedávném projevu v Poslanecké sněmovně vyzval koalici a opozici, aby se v rámci legitimního politického boje rvaly, jak zákon káže, ale přece jen se neuchylovaly k postupům, které podkopou stát a společnost.

Jednoduchým jádrem tohoto vystoupení bylo: Holky a kluci, kopejte si klidně do svých báboviček, ale s tím pískem byste po návratu domů neměli udusit mámu a tátu, když spí a mají otevřenou pusu. Jaký vliv tato výzva měla? To už říkala postava Jany Hlaváčové z Básníků: „A co myslíte? Měli ho tam!“

ANO a SPD, nehledě na prezidentův apel, opět zablokovaly Sněmovnu, aby nemohla dělat svou práci. Babišovy kyblíky a Okamurovy lopatičky se činily. Tito kamarádi z nacionalistické čtvrti jako kdyby zkoušeli, nakolik je současné zřízení v zemi silné, zda se dokáže bránit, když mu budou sypat do krku kvanta písku, aby se udusilo, anebo jestli například z ODS nezazní hlasy, že součástí svobodného projevu občanů je přemísťování určitého množství písku z pískoviště do dýchacích cest jiných jedinců.

Jednoduchost této situace spočívá v tom, že máme dvě parlamentní hnutí a několik mimoparlamentních přicmrndávačů, kteří se netají záměrem rozbít současný směr českého státu ve prospěch jiného civilizačního zabarvení, které se už déle než rok snaží za pomoci ničení a vraždění na Ukrajině rozšířit na území kolem nás a na Česko jakbysmet. Na druhé straně sice stojí vláda, ale zároveň i z jejích hloubek, konkrétně z ODS, se ozývá, že budoucí vláda s ANO nemá být vyloučena. Na věrohodnosti to nepřidá celé koalici.

Úloha protiváhy se tak poněkud nepřirozeně posouvá na Pražský hrad, který by však zároveň měl být usmiřovatelem v tomto boji. Je to sice jednoduché jak facka, ale snadné zítřky to vůbec nevěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám