Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jeden za brepty, druhý za mourky. Kdo za normální jedince?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli odvysílal Blesk rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem. Mne zaujal ve dvou okamžicích. Za prvé to byl rozumný přístup prezidenta republiky k pandemii covidu a očkování. Zvláště když zrovna včera zuřili na Staroměstském náměstí v Praze odpůrci téhož v čele s Václavem Klausem starším. Za druhé Zemanovo označení jiného politika jako „prezidenta Babiše“.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nejspíše to bylo přeřeknutí. Moderátorka okamžitě opravila: „Premiér Babiš.“ Ale Zeman na to nereagoval a blíž ke konci rozhovoru se ukázalo, že to bylo přece jen naplnění známého „Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde“. Zeman Andreji Babišovi přeje, aby se po něm stal prezidentem. Volil by ho, tudíž mu dlouho před případnou volební kampaní na Hrad vyjádřil podporu.

Jaký názor má na svou případnou kandidaturu sám Babiš, víme? Víme. Omlouvám se za dlouhou citaci, ale tak originálně jako tento potenciální uchazeč o nejvyšší státní funkci bych to říct ani napsat nedokázal, takže doslovný přepis je nutný:

Andrej Babiš, premiér, předseda hnutí /ANO/

Ježíšmarjá, prosím vás. Ne, teďka se soustředíme na očkování a roku 21 máme plno úkolů. A hlavně si všichni vzpomenou, že zase ten zlý Babiš, ten poslanec Andrej Babiš navrhl, že vy konkrétně, asi jste zaměstnanec, máte od 1. ledna vyšší plat o 7 %. A váš zaměstnavatel ušetří.

Markéta Fialová, moderátorka

Pane premiére, promiňte...

Andrej Babiš, premiér, předseda hnutí /ANO/

Všichni budou vzpomínat na EET, kontrolní hlášení, zničení hazardu, daňové ráje, reverze charge, jo, já můžu to všechno sepsat, co jsem udělal. Není toho málo.

Markéta Fialová, moderátorka

Pane premiére, promiňte. V tuto chvíli vy vylučujete, že byste se ucházel o post prezidenta?

Andrej Babiš, premiér, předseda hnutí /ANO/

Ježíšmarjá, jako já nejsem, já jsem manažer, jsem krizový manažer. Víte, že já neumím mluvit, jo...

Markéta Fialová, moderátorka

Ale určitě mi umíte stručně odpovědět. Vylučujete to?

Andrej Babiš, premiér, předseda hnutí /ANO/

Jako vyloučit můžeme... Co můžeme vyloučit? No, vyloučit nemůžeme jenom smrt bohužel, jednou zemřeme. Ale to není téma pro mě.“

Pan premiér mu ušetřil práci. Jen si představte, že bude blábolit z Pražského hradu a přitom symbolizovat českou státnost.

Včera také zaznělo jméno dalšího potenciálního kandidáta na prezidentský úřad: „Vašek na Hrad,” skandovalo se na Staroměstském náměstí v Praze. Byl by to Václav Klaus starší, miláček kocourů. Proč kocourů? Protože se včera shromáždili a protestovali proti psovi.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Dva aspiranty na Hrad bychom měli. Jeden za brepty, druhý za mourky. Je čas se poohlédnout po někom za normální jedince.

Reklama

Výběr článků

Načítám