Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ideově čisté potápky a hajný za stromem

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenhle vtip zná kdekdo: „Partyzánský deník: Pondělí - Němci nás vyhnali z lesa. Úterý - Vyhnali jsme Němce z lesa. Středa - Němci nás vyhnali z lesa. Čtvrtek - Vyhnali jsme Němce z lesa. Pátek - Přišel hajný a vyhnal nás všechny.“ Připomněly mi ho debaty na téma, zda je generál v. v. Petr Pavel ideově vhodným kandidátem na Hrad.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tyto spory se netýkají velké části společnosti, která má jasno: když bude kandidovat Andrej Babiš, dají svůj hlas Andreji Babišovi. Neřeší se tady jeho někdejší členství v KSČ ani obvinění ze spolupráce s StB, natož pověst nekalého byznysmena a nedůvěryhodného politika.

Zato se kolem případné kandidatury Petra Pavla lámou kopí. Jednou to vypadá, že partyzáni vyhnali Němce, pak zas, že se Němci vrátili. Hajný se mezitím schovává za stromem a čeká, až se tím blbnutím všichni vyčerpají, aby mohl nastoupit v plné síle.

Diskuse o tom, zda si zaslouží bývalý člen KSČ a zároveň bývalý šéf vojenské složky NATO členství v exkluzivním klubu ideově čistých potápek, by své opodstatnění měla. I když by se ani v tomto případě debata neobešla bez zpochybnění ideové čistoty NATO, které dalo bývalému členovi KSČ nejvyšší bezpečnostní prověrku. Ale jde o něco úplně jiného než o spor uvnitř menšinové subkultury.

Ať už rozhodli čeští zákonodárci dobře, nebo špatně, když svého času změnili způsob volby hlavy státu z parlamentního na tzv. všelidový, platí v této proceduře hlasy všech občanů, kteří mají volební právo. Ideoví strážci nekomunismu coby symbolu nedemokracie mají dostatečně velký prostor, aby v něm vedli vášnivé disputace na uvedené téma. Problém je však v tom, že druhá část společnosti, stejně velká, nebo příležitostně větší, na tyto vznešené úvahy zvysoka kašle. A rozhodovat bude právě tato antidemokratická složka.

Každý potápkami prověřený, vysněný a vymydlený kandidát, který se jim může zdát bezvadný a oslňující, ale který nebude znamenat vůbec nic pro oponentní skupinu, bude předem odsouzen k soutěžní bezvýznamnosti. Volba českého prezidenta nebude ušlechtilým kláním distingovaných soupeřů, ale zápasem v bahně. Uspět by mohl jen kandidát, který dokáže vyjádřit takovou symboliku existence české společnosti, která by šla napříč skupinami. Parafrázováno: jaký krám, takový pán.

Bůhví, co by mohlo zabrat. Jako jediná reálná devíza se zatím rýsuje zkušenost generála s dobrými konexemi. Jako doma by totiž byl tam, kde by Čechy mohli zachránit před osudem, který Rusko připravilo pro Ukrajinu a který by naplnilo i pro další státy směrem na západ, kdyby Ukrajina padla.

Reklama

Výběr článků

Načítám