Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: V sedle - Josef Koukal

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abychom z nastalé krize také něco měli, počastovala nás v úterý Poslanecká sněmovna definitivně daňovou úlevou v senátní verzi. Chudí na ní sice vydělají nejméně, ale ti, řečeno s Karlem Čapkem, dopadnou vždycky dolů, ať otočíte společnost čímkoli navrch. Střední třída by si měla polepšit způsobem, který solidně zaznamená, a i bohatí si přijdou na své.

Josef Koukal

Článek

Znepokojivým momentem státní štědrosti, již tentokrát nelze připisovat vládě ani jejím podporovatelům, nýbrž nesourodé hlasovací koalici s rozličnými programy i motivy, je prostý fakt, že úvěr není kryt a peníze si půjčujeme z vlastní budoucnosti. Do nového světla se staví pojem rozpočtové odpovědnosti i marxistická meta „každému podle jeho potřeb“.

Sněmovní diskuse připomínala závěr posledního dějství absurdního dramatu, kde si jednotlivé postavy vzájemně prohodí repliky pro ilustraci, jak slova mohou ztrácet jakýkoli význam, jsou-li pronášena různými lidmi v různých kontextech.

Obráncem příjmů zbytnělého státu se pak stává TOP 09, odpůrcem rozhazování sociální demokraté, anarchističtí piráti se zaklínají Ronaldem Reaganem a ODS zvyšuje schodek státního rozpočtu ruku v ruce s populisty z hnutí ANO a Okamurovými slušnolidmi.

Snížení daní má oproti jiným formám podpory jednu nespornou výhodu, totiž že směřuje výhradně k lidem, kteří je platí. Druhý podpůrný argument ministryně Aleny Schillerové, že peníze se obloukem vrátí do ekonomiky formou zvýšeného utrácení, navíc přesně tam, kam mají – mimochodem jako vystřižený z úst Václava Klause před třiceti lety – už tak zaručeně nezní. Máme jen zkušenost z finanční krize před deseti lety, kdy vláda ekonomiku naopak poškrtila, a víme, že recept příliš nezabral. Opačný přístup lze brát přinejmenším jako metodu pokus omyl.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Pro oba důležité body úterního jednání – balíček a prodloužení nouzového stavu – měl Andrej Babiš vyjednánu podporu. V ostrém kontrastu s předchozím schvalováním rozpočtu. Po delší době mohl sejmout masku prosebníka a odpoledne už se předvedl v klasičtější poloze politika, který má vítězství v kapse. Pozor na ni! Vždycky když je premiér v sedle, střílí nejvíc od boku. Tlak, jemuž byl vystaven poslední týdny, povzbudil start testů, přípravu očkování i odvahu k zostření režimu. V tísni tato vláda pracuje lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám