Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Usmiřovatelé a panikáři – Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S návratem podzimu se blíží hrůzná vidina zlé zimy bez ruského plynu, a tak v západním tisku přibývá usmiřovatelů, mírotvorců a hledačů kompromisů s ruským vládcem. Západ by měl ukončit sankce vůči Rusku a podporu Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Tihle mnichované od začátku ruské agrese fandí Putinovi buď za falešnou obhajobou západní civilizace, která se nepochybně hroutí pod náporem progresivistů, nebo jej podporují z pragmatismu, uznávají totiž „právo” velmoci ovládat své okolí, či proto, že přeceňují diplomacii a věří, že se s každým diktátorem lze dohodnout.

Kdysi o nich řekl Churchill, že „krmí krokodýla v naději, že je sežere jako poslední”. Ovšemže příměr s Hitlerem zcela nesedí, Putin se nechystá dobývat svět, není vůdcem fanatického masového hnutí, podporu svých poddaných vyvolává propagandou, Macron a Scholz nejsou žádní „chamberlaini”, a přece jen tato analogie něco naznačuje.

Obrana Ukrajiny a odstrašení agresora, jakkoli nákladné jsou z hlediska dlouhodobé bezpečnosti Evropy, jsou nutné. Putin je hlavou zločinné mafie a neuznává žádné hranice, mystika ruského národa je přesahuje. „Ukrajinci nemohou žít odloučeni od Ruska, svého historického území”, a jestliže dnes nesouhlasí, „nepochybně je poštval Západ”, a proto je Rusko ve válce i se Západem. Fakta však mluví jinou řečí. Prezident Zelenskyj vyhrál svobodné volby (75 procent), a to i mezi východními, pravoslavnými a rusky mluvícími občany.

Západní Ukrajina až do poloviny 18. století patřila celá století na Západ, byla součástí polského i polsko-litevského království. Emancipační úsilí projevuje už od poloviny 19. století. Západní politici by si měli uvědomit, že Putinovy ambice nekončí na hranicích Ukrajiny, jak ostatně sám prohlásil v ultimátu v prosinci 2021, kdy požadoval odzbrojení nových členů NATO.

Vraťme se ale k nabídce kompromisu. Domněnka, že má Putin zájem vyměnit nějaké územní zisky za mír, je naivní. Cílem války je likvidace nezávislé Ukrajiny, prohlásil to mnohokrát, ukrajinský národ existovat nesmí, proto postavil „filtrační” koncentrační tábory a na okupovaném území zakazuje ukrajinštinu.

Diktátor věří, že opotřebovávací válku vyhraje a Rusové se pod tyranií výjimečného stavu bouřit nebudou. Ukrajince válka rozvrátí a vyhladoví, Zelenského vládu jednou sami shodí a boj vzdají, už dnes přišli o polovinu svého HDP a materialistický Západ je živit a vyzbrojovat dlouhodobě nebude. Až zastaví Evropanům plyn, ztratí Rusko pouhá dvě procenta HDP (The Economist) a ropu může bez problému prodávat do světa, ta nepotřebuje potrubí.

Vyznavači kompromisu zřejmě nevědí, že podstatou Putinova režimu jsou lži, proto žádné vyjednané ústupky nemohou dlouhodobě platit.

Neujišťoval snad Kreml, že se útok na Ukrajinu nechystá, a co ty směšné zprávy o zelených mužích během invaze Krymu. Ruský režim je od nepaměti založen na lži, pravda znamená v ruštině také spravedlnost a ta je vyšší než ubohá istina, pravda pozitivní, píše Alain Besancon ve své slavné Svaté Rusi.

„V Rusku se lže se vší upřímností, shoda slov s věcmi je ve vyšším zájmu zpochybnitelná.” Žádný kompromis nezajistí, aby na „okupovaném území nedocházelo k teroru, znásilňování, zatýkání, deportacím a vyvlastňování”, říká Anne Applebaumová v magazínu The Atlantic.

Ruská moc ženevské úmluvy o ochraně osob za války ani konvenci OSN o genocidě neuznává. Zničení nezávislé Ukrajiny považuje Putin za existenční cíl Ruska. Ukrajincům nezbývá než bojovat do hořkého konce jako kdysi povstalcům ve Varšavě. Podzemní odboj v Melitopolu nedávno zlikvidoval několik dosazených ruských úředníků.

Tragický je boj na život a na smrt, ale zbabělost a ústupky mnichovanů pouze urychlují ruské vítězství a přivodí Západu zkázu, Putin Západ a jeho politickou svobodu nenávidí, a proto nesmí zvítězit.

Reklama

Výběr článků

Načítám