Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Účastnit se diskusí není povinnost – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš se vyhne většině diskusí, zúčastní se jen té na Nově, která se uskuteční den před prvním kolem hlasování. Kvůli tomu, že nejde do dalších, čelí kritice, ale rozhodnutí je na něm.

Alex Švamberk

Článek

Proč nejde Babiš do dalších debat, je celkem jasné. Má oprávněný pocit, že by se stal terčem útoků ze strany ostatních kandidátů a diskuse by se zvrhla do antibabišovské rétoriky. Ne, že by nebylo proč ho tepat.

Volba Novy však není dána jen pocitem, že Česká televize je proti němu zaměřená, nezúčastnil se ani diskuse Blesku, který rozhodně nelze označit za antibabišovský. Zcela absurdně to zdůvodnil tím, že média „chtějí dělat z prezidentské volby mediální show“, což je přitom rozhodně něco, co Babišovi není cizí, sám má rád pozornost.

Je tu ale jeden docela pochopitelný důvod, proč se chce účastnit až té poslední debaty. Určitě by došlo na Čapí hnízdo, ale proč by se o něm měl bavit pár dnů před vynesením rozsudku.

Hlavní však je, že neexistuje žádná povinnost se debat účastnit. Média a mnozí politici i řada voličů je mají rádi. Média vidí šanci zvýšit svou sledovanost, zatímco politici větří příležitost na sebe na poslední chvíli upozornit a přilákat ještě pár dalších voličů. To může mít letos zvlášť velký význam vzhledem k tomu, jak malé jsou v průzkumech rozdíly mezi Petrem Pavlem, Danuší Nerudovou a právě Andrejem Babišem.

Babiš ovšem na sebe upozorňovat nepotřebuje, je těžká váha, každý ho zná a jako vrcholový sportovec si může vybrat, kde se představí. Špičkoví atleti a tenisté se také neúčastní všech turnajů, ale vybírají si ty, kde jim účast může přinést body, a klidně opominou i domácí mistrovství. Ani velké kapely se nesnaží hrát pořád, protože vědí, že když je koncertů jen pár, je větší šance, že se vyprodají.

A pokud se nějaký hokejista nebo fotbalista nezúčastní některých zápasů reprezentace, vítané to sice není, neotloukají mu to však donekonečna o hlavu, i když jde třeba o významné hráče, kteří mohou týmu chybět.

Samozřejmě je pro pořadatele – ať už koncertů, atletických mítinků, nebo politických diskusí – nepříjemné, když jedna z hlavních hvězd absentuje. Jejich akci bude věnována menší pozornost.

Ale ti, co se nyní pouštějí tak vehementně do Babiše, že se vyhýbá diskusi, se mohli se stejnou vervou pustit do Petra Pavla, když nepřišel jako jediný na rozhovor do Novinek. Také se vyhnul médiu, o němž se mu zdálo, že se mu nepříjemně vrtá v minulosti.

Voliče navíc nelze považovat za tupý dav, i když u některých fanatických zastánců toho či onoho politika to tak vypadá – stačí si vzpomenout na obdivovatelky Václava Klause. Při rozhodování, komu dají hlas, mohou zvažovat i to, jestli byl ten který kandidát ochoten diskutovat, nebo ne. Vyhýbání se diskusi proto nemusí být dobru volbou.

Babišova absence dá větší prostor ostatním a umožní poznat lépe jejich názory, postoje a schopnost diskutovat. U bývalého premiéra stejně každý ví, co si myslí a co bude říkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám