Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Stín podezření vždycky zůstává – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exploze v nemocnici al-Ahdí v Pásmu Gazy si vyžádala několik set obětí. O pachateli měli všichni Arabové jasno hned ten den. Musí to být Izrael, když podniká už deset dní nálety na objekty spojené s hnutím Hamás a Islámským džihádem. Vždyť při nich bohužel, jak už to tak bývá ve válkách, umírají i ženy, děti a civilisté.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Schůzku s americkým prezidentem Joem Bidenem zrušil nejen prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás, ale také jordánský král Abdalláh II. Nikdo nečekal na podrobnější informace, všichni Arabové a odpůrci Izraele měli okamžitě jasno.

Názory se nemění ani poté, co se začíná ukazovat, že pachatel tak jednoznačný není. Na místě exploze na parkovišti u nemocnice, kde došlo k výbuchu, se neobjevil žádný hluboký kráter, jaké zůstávají po bombách JDAM. Al-Džazíra také odvysílala záběry výbuchu a následného požáru, který vypadal spíš, jako když hoří unikající plyn nebo dohořívá tuhé palivo raket.

Na místě sice žádný nezávislý tým nebyl, ale Arabové a zastánci Palestinců nepochybují. Chovají se jako fotbaloví fanoušci, podle nichž fauluje jenom soupeř a sudí mu nadržuje.

Ne že by to s příznivci Izraele bylo o moc jiné. Hned začali plnit sociální sítě záběry, jež měly dokázat nevinu izraelského letectva. Vůbec neřešili, že jsou staré. Dokonce i Izraelské obranné síly zveřejnily záběr, který měl dokazovat, že Islámský džihád nedaleko nemocnice vypaloval rakety, ale musel ho rychle stáhnout, když se ukázalo, že byl pořízen hodinu po explozi. Ne náhodu se říká, že první obětí války je pravda.

Názory se nemění, stejně jako je nemění odpůrci očkování nebo zastánci spikleneckých teorií. A i kdyby pravda vyšla najevo, stín podezření bude dál ulpívat, když ti Izraelci tak bezohledně bombardují palestinská města. Pro úplnost dodejme, že Palestinci zas vypalují rakety z míst mezi domy, v tomto případě zřejmě ze hřbitova, a třetina jich selhává.

Je to trochu jako v tom židovském vtipu, proč nezdraví Roubíček Kohna. Po Kohnově návštěvě se mu ztratily příbory. Kohn se hájil: „Roubíček, já poctivej obchodník jim budu krást stříbrné příbory.“ Roubíček ho uklidňuje: „My je druhej den našli zapadlý, ale chápou Khon, stín podezření zůstává.“

Pokud takto reagují Palestinci, na které tvrdě dopadá palba, je to pochopitelné. Lze tomu rozumět i u arabské ulice. Jestliže však takto reagují i politici a vůdci, aby ulici vyšli vstříc, snižuje to šanci nejen na řešení palestinské otázky, ale i na ukončeni aktuálního konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám