Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Sportovní stát ve státě – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva veřejnost strávila skandál v Sokole, kde pravá ruka nyní už bývalé starostky Hany Moučkové Eliška C. odklonila kolem 50 milionů korun do svých kapes, přišel skandál v tenisovém svazu. Jeho boss Ivo Kaderka i jeho pravá ruka, člen dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl, totiž nyní poznávají, jaké je to za mřížemi.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

A opět nejde o žádné drobné. Český tenisový svaz by měl vracet Národní sportovní agentuře přes 29 milionů. A to jen za rok 2021. Dotace na reprezentaci použil na organizaci turnajů a peníze na rozvoj mládeže šly jen do několika klubů spojených s Kaderkou či firem spojených s Fléglem.

Bývalá starostka Sokola Moučková se nechala oklamat mazanou podvodnicí, která si ji omotala kolem prstu. Poté, co informace o zpronevěře vyšly najevo, otrávila se Eliška C. v úvodu letošního roku jedem přímo v kancelářích České obce sokolské. Naopak kauza tenisového svazu spíše připomíná případy z jiných sportů, kde se vytvořil klientelistický systém.

U soudu už je totiž případ korupce a ovlivňování zápasů ve fotbale, kde žalobce v úterý navrhl trest sedmi let vězení pro bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, 7,5 roku pro jeho pravou ruku, bývalého sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad Roman Rogoze, a skoro sedm let pro bývalého hráče a funkcionáře Michala Káníka.

Berbr nasazoval povětšinou do utkání Vyšehradu takové rozhodčí, aby Slavoj vyhrával. Uplácel se pro jistotu i hráč či funkcionář soupeřícího klubu.

Každý z těchto případů je jiný, ale jedno mají společné. Odehrávají se v prostředí sportovních svazů a organizací, které dotuje stát. Kontrola dlouhodobě selhává. Berbr je sice souzen a Kaderka ve vazbě, jenomže tak daleko to nikdy nemělo dojít.

Skandál s „kapříky“ ve fotbale (kapřík znamenal tisícovku pro sudího, který pískal tak, aby vyhrál určitý tým) se provalil v roce 2004, první verdikty padly o dva roky později. Jak ukázala Berbrova kauza, fotbal se neočistil.

Bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta byl v letech 2022 a 2023 odsouzen nepodmíněně k šesti letům vězení kvůli kauze rozdělování sportovních dotací, šlo však o nepravomocný trest a po Peltově opětovném odvolání bude kauzu řešit vrchní soud. Dlouhodobý šéf Jablonce je tak stále na svobodě. Naopak šéf České unie sportu a dlouholetý předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta byl ve stejné kauze dvakrát zproštěn viny.

A pak je tu i čerstvá kauza šéfa lyžařského svazu Davida Trávníčka, který je obžalovaný z předání úplatku za ovlivnění veřejné zakázky od státní agentury CzechTourism. Manažer agentury Aleš Pangrác ve prospěch Trávníčka a společností, ke kterým měl současný šéf lyžařů blízko, zmanipulovat celkem pět veřejných zakázek CzechTourismu v hodnotě téměř tři miliony korun. Trávníček za to podle obžaloby Pangrácovi předal úplatek v celkové výši 340 tisíc korun. Přesto Trávníček v čele lyžařského svazu dál zůstává.

Kontrola ve sportu je nedostatečná, i když do něj jdou státní peníze, tedy peníze daňových poplatníků. Podporovat sport je přece tak bohulibé, říká se „sportem ku zdraví“. Není však možné, aby si nikdo včas nevšiml, kdo je pravou rukou starostky Sokola. Byla v exekuci. A už vůbec není jasné, že si někdo nevšiml finančních machinací na účtech sokola.

Peníze však jdou i sportům, které jsou docela výdělečné, ono totiž platí římské „chléb a hry“. A každý ví, že sportovní úspěch vždycky sníží nespokojenost ve společnosti. Není však možné nechat vyrůst sportovní funkcionáře do takové pozice, že se stávají takřka nedotknutelnými a mohou jakoukoli kritiku své činnosti smést ze stolu.

Augiášův chlév je nutné vymést bez ohledu na kvílení jednotlivých svazů, jaký na ně nejrůznější kauzy budou mít dopad a co všechno je ohroženo, když nedostanou požadované sumy na svou činnost.

Tak by se neuskutečnilo pár turnajů, možná by nějaký sportovec přišel o kvalitní zázemí, což je samozřejmě bolestné, ale nejde kvůli tomu tolerovat sportovní stát ve státě, v němž platí jiná pravidla. Pro sport nemohou platit výjimky, byť lidi baví. Bez tohoto řezu se sport neočistí a pořád se bude spekulovat, jestli nějaký klíčový zápas nerozhodla nesprávně písknutá penalta.

Berbrova kauza ukazuje, že zákony platí pro všechny. Cílem je ovšem podobným excesům předcházet. Základem je pečlivější dohled nad tím, komu a na co se poskytují dotace a jak byly využity. To bez hloubkových kontrol a auditů nepůjde.

Reklama

Výběr článků

Načítám