Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rozvratné spiknutí hrdých Trumpových hochů – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdé tresty pro příslušníky americké ultrapravicové skupiny Proud Boys ukazují, že útok davu na Kapitol z 6. ledna 2021 nebyl spontánním výbuchem hněvu příznivců Donalda Trumpa nad tím, že volby vyhrál demokrat Joe Biden. Z verdiktů jasně plyne, že šlo o plánovanou akci, která měla zabránit Bidenovi nastoupit do funkce, tedy de facto o puč.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Bývalý vůdce Proud Boys Enrique Tarrio byl poslán do vězení na 22 let nikoli za podněcování k násilí, ale za rozvratné spiknutí. To je trestný čin z dob občanské války, jímž se trestá pokus svrhnout americkou vládu.

Tarrio se přitom samotného útoku neúčastnil, byl v té době ve vězení. Přesto byl odsouzen za organizaci akce. Vinu nepopíral a svou roli v útoku na Kapitol nezpochybňoval. Dokonce přiznal, že to, co se stalo 6. ledna, byla národní ostuda: „Nemyslím si, že to, co se ten den stalo, bylo přijatelné.“ Omluvil se policii i obyvatelům Washingtonu za to, co se událo a jaké to vyvolalo utrpení. Podle svých slov cítí stud: „Jsem svým nejhorším nepřítelem. Budu s touto hanbou žít celý zbytek života.“

Odsouzen byl sice za prezidentství Joea Bidena, nicméně za mříže Tarria poslal soudce Timothy Kelly, kterého jmenoval Trump.

Že šlo o spiknutí, ukazují i další letos udělené vysoké tresty. Zakladatel jiné krajně pravicové skupiny Oath Keepers Stewart Rhodes byl v květnu odsouzen na 18 let. Stejně vysoký trest dostal minulý týden bývalý lídr Proud Boys Joseph Biggs, oba opět za rozvratné spiknutí. Další vůdce Proud Boys Zachary Rehl dostal 15 let.

Bez velké nadsázky lze všechny tyto skupiny hrdých a Spojeným státům věrnost přísahajících hochů označit za vyznavače fašismu. Touží po silném vůdci, jenž nastolí řád a pořádek podle jejich přestav. Žádný z odsouzených však nevypadá jako muž, který by mohl stanout v čele USA, dokonce ani nikdo z nich podobné ambice nedával najevo. Pokud si však položíme klasickou otázku cui bono, tedy kdo z toho má prospěch, ukazuje to na jediného člověka - Donalda Trumpa.

Trump celou dobu opakoval, že mu byly volby ukradeny a že on je jejich skutečným vítězem. Nešlo však jen o apelativní projevy, naopak se aktivně snažil výsledky voleb zvrátit. Po státním tajemníkovi Georgie Bradu Raffenspergerovi požadoval, aby mu „našel 11 780 hlasů“, což by mu ve státě zajistilo vítezství. V Georgii je dokonce obviněn spolu s dalšími 18 lidmi včetně personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse a právníků Rudiho Giulianiho a Johna Eastmana z vydírání. Proti všem jmenovaným je použit zákon na postihování vydírání, ovlivňování a korupce RICO, který se původně používal proti mafii.

A Trump dokonce čelí i obvinění ze strany zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe, že je osobně odpovědný za to, co se stalo během nepokojů 6. ledna 2021 při útoku na sídlo amerického Kongresu. Při útoku zemřelo pět lidí.

Ať už Trump nechal útok zorganizovat, nebo se jen těšil z toho, jak dokáže pobláznit dav příznivců, je to člověk, který nectí základní zásadu demokracie - rozhoduje se ve volbách a jejich potvrzené výsledky se akceptují. Křivdu cítit může. Pokoušet se ale nelegálně chopit moci nebo alespoň zabránit vyhlášení výsledků voleb je popření zásad demokracie a zavání pokusem o převrat.

USA to ustály, ale o hloubce problému svědčí skutečnost, že se republikáni tohoto člověka nezřekli.

Rekordní trest. Tarrio dostal 22 let, při útoku v Kapitolu ani nebyl

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám