Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Polský boj o televizi je bojem o politickou moc – Petr Janyška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Jarosław Kaczyński před osmi lety vyhrál v Polsku volby, během jednoho měsíce vyměnil vedení všech veřejnoprávních médií: rozhlasu, televize i tiskové agentury. Aby mohl ovládnout stát a jeho instituce, potřeboval co nejrychleji ovládnout média. Vyhodil tenkrát prakticky všechny dosavadní šéfredaktory, zahraniční zpravodaje, moderátory, hlasatele a známé tváře obrazovky a éteru a vyměnil je lidmi, kteří byli ochotni pracovat podle jeho instrukcí. Z dosud veřejnoprávních médií udělal propagační nástroj své strany paradoxně zvané Právo a spravedlnost, PiS.

Foto: Karel Cudlín

Petr Janyška

Článek

Zpravodajství jemu poslušné televize TVP bylo tak jednostranné, hrubé a vulgární, že mnoho Poláků tvrdilo, že bylo horší než v období komunismu, a na zprávy přepínali na jiný kanál. O opozici ta televize mluvila jako o zrádcích či nepřátelích národa, jako o špatných Polácích. Opoziční představitele na obrazovku vůbec nepustila, co je debata různých názorů, neznala. Co se jí nehodilo, ve zprávách neukázala.

Mnoho Poláků je dokonce přesvědčeno, že nese morální zodpovědnost za vraždu gdaňského primátora Pawla Adamowicze v lednu r. 2019, proti němuž vedla dlouhou nenávistnou kampaň.

Podezřelý z vraždy gdaňského primátora byl extremista a úřady to věděly, tvrdí polská televize

Evropa

Jednostranné nadržování a hrubost státní televize byly jedním z důvodů, proč loni v říjnu Kaczyński prohrál drtivě volby (dostal 7,6 milionu hlasů, kdežto tři uskupení dnešní vítězné koalice 11,5 milionu). A jedním ze slibů, s nimiž dnešní koalice šla do voleb, bylo navrátit médiím jejich povahu jako služby veřejnosti.

Proto jedním z prvních kroků nového ministra kultury byla výměna šéfů televize, rozhlasu i tiskové kanceláře. Mohli odejít v klidu, se slušným odstupným. Jenže Kaczyński odmítl vzít na vědomí, že prohrál volby a jeho moc končí. Jeho politici spustili halasný křik o údajném pošlapávání svobody slova, o nástupu jakési nové totality, a teatrálně obsadili budovu televize s výkřiky, že ji budou „bránit“. Dokonce sám Kaczyński tam přenocoval kdesi v křesle. Veřejnost se k nim ovšem nepřidala.

Nový ministr kultury využil skutečnosti, že prezident Duda, jinak Kaczyńského muž, odmítl podepsat zákon zajišťující televizi financování, a jako její jediný a stoprocentní akcionář vzápětí prohlásil, že televize je v likvidaci. Praktický dopad na vysílání to nemá žádný, jemu to ale umožní zákonnou cestou změnit vedení. Není to běžný způsob, jak zacházet s veřejnoprávním médiem, polská situace si to ale vyžádala. Protože se ukázalo, že Kaczyński chce jít Trumpovou cestou, že odmítá předat moc.

Ví, že pokud ztratí televizi, ztratí vliv na miliony občanů a politicky oslabí. A nová vláda ví, že pokud chce zemi vrátit demokratický způsob vládnutí, musí rychle vrátit médiím jejich charakter služby veřejnosti, ne jedné straně. Proto ten ministrův ostrý řez.

Související témata:

Výběr článků

Načítám