Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Polsko tone v emocích, klíč k jeho budoucnosti ale drží klidní – Veronika Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvykli jsme si slýchat, že žijeme v rozdělených společnostech. Speciálním způsobem to dnes platí o Polsku, které v neděli čekají parlamentní volby. Při pohledu na tamní média je snadné získat dojem, jako by znepřátelený vládní a opoziční tábor žily v jiných vesmírech.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Veronika Pehe

Článek

Zatímco ve veřejnoprávní televizi jsou osobní útoky na lídra opozice Donalda Tuska běžnou součástí zpravodajských relací, opoziční média na adresu předsedy Občanské platformy naopak nešetří chválou – a hledají sebemenší záminky, aby odhalili jakýkoliv „skandál“ vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS) vedeného Jarosławem Kaczyńským. Snahu informovat o předvolebním dění bez očividných sympatií pro tu či onu stranu už dnes u severních sousedů prakticky nelze zaznamenat.

Smutnou roli v tomto ohledu sehrál fakt, že Právu a spravedlnosti se podařilo ovládnout veřejnoprávní televizi (TVP) i rozhlas (PR). Do jejich vedení i na posty moderátorů dosadilo své lidi už poté, co se v roce 2015 dostalo poprvé k moci. Oba vysílatele tak dnes charakterizuje propagandistický jazyk i záměrné zkreslování reality a fakticky už jde spíše o média státní než veřejné služby. V reakci na to pak zaujal vyhraněnější stranické postoje i soukromý mediální sektor.

Současné polské zpravodajství vytváří dojem, jako by voliči měli na výběr jen ze dvou možností: buď dají hlas Právu a spravedlnosti, nebo opoziční Občanské koalici, která se zformovala kolem Občanské platformy. Tuto polaritu výrazně umocňují i silné osobní antipatie mezi lídry obou uskupení Jarosławem Kaczyńským a Donaldem Tuskem, kteří už spolu ani nejsou schopni vystoupit ve společné debatě.

Do té klíčové, kterou TVP odvysílala v pondělí, strana Právo a spravedlnost místo svého předsedy vyslala premiéra Mateusze Morawieckého. Tusk sice pozvání přijal, musel ale dobře vědět, že půjde o lynč na jeho osobu. A šlo. Dotazy byly konstruované tak, aby chválily vládní politiku a zatracovaly veškeré kroky Občanské koalice. Ostatně skutečnost, že jeden z moderátorů debaty je bývalým regionálním mluvčím Práva a spravedlnosti, mluví sama za sebe.

V takto vyhrocené atmosféře nezbývá mnoho místa pro středovou pozici těch, kteří se výrazně nepřiklánějí ani k jednomu z dominantních bloků. Aby nedošlo k mýlce: Občanská koalice není radikálním souručenstvím – v evropském měřítku platí za uměřené, hodnotově spíše konzervativní, hospodářsky spíše liberální seskupení. Polarizační charakter předvolební debaty z ní ale činí jasný protipól vypjatého Práva a spravedlnosti.

O tom, kdo bude vládnout, však nakonec nejspíše rozhodnou voliči, kteří se nepřiklánějí ani k jednomu ze dvou hlavních politických soupeřů. Podle průzkumů opozice získá většinu jen za předpokladu, že se do Sejmu dostane také koalice křesťanskodemokratických stran Třetí cesta – tedy, jak již sám název napovídá, názorový střed.

Zdá se, že navzdory vší snaze vyšponovat emoce na maximum, drží v ruce klíč ti, kteří nejsou názorově zvlášť vyhraněni ani nacionálním, ani liberálním směrem.

(Autorka je historička.)

Reklama

Výběr článků

Načítám