Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pět důvodů, proč se Andrej Babiš nestal prezidentem – Petr Šabata

Prezidentský kandidát Andrej Babiš opravdu dosáhl „famózního výsledku“, jak se sám pochlubil. Jak je možné, že to ale nakonec nestačilo na vítězství? A že šéf ANO odchází po druhém kole jako politik, který ve volbách drtivě prohrál?

Foto: Novinky

Petr Šabata

Článek

Nejprve něco o tom „famózním výsledku“. Babiš získal v prvním kole o takřka půl milionu hlasů více, než byl nejlepší výsledek hnutí ANO ve sněmovních volbách (v roce 2017 právě 1,5 milionu, v roce 2021 o 42 tisíc méně). Předvolební průzkumy Babišovi stanovily strop právě někde na úrovni půldruhého milionu hlasů. Získal-li o půl milionu v prvním kole, a ve druhém dokonce o 900 tisíc hlasů nad všechny racionální předpoklady, je to opravdu velký úspěch.

Jenže Petr Pavel ho v obou kolech porazil, protože byl velmi silný kandidát, který oslovil historicky nejvyšší počet voličů. A protože Andrej Babiš a jeho tým udělali nejméně pět vážných chyb.

Před prvním kolem se vše dařilo, expremiér se jakž takž držel zadání být milý a neútočný, neúčastnil se debat s protikandidáty a bezpečně postoupil do druhého kola. „Byl jsem vytočený, ale už jsem zase hodný,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Babiš dostal výprask

Prezidentské volby

Jenže pak přišla tisková konference po sečtení prvního kola a hned dvě hrubé chyby: brutálním útokem na Pavla, v němž začal strašit válkou, mluvil o KGB a Putinovi, nejspíš vyděsil vlažné podporovatele generála – především voliče Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera. A přiměl je, aby šli volit. Jeho útok ještě znásobil účinek rychlé a věrohodné podpory, jíž se Pavlovi rychle dostalo od Nerudové a Fischera. Mluvíme o stovkách tisíc hlasů, které pak Pavel přesným vedením kampaně před druhým kolem udržel.

Babišovo agresivní vystoupení na tiskové konferenci mělo ještě jednu vadu: nastolilo hlavní téma dalších dní – válku, mír, bezpečnostní témata. Tedy terén, v němž byl doma spíše bývalý náčelník generálního štábu a předseda vojenského výboru NATO, nikoli byznysmen Babiš. Což se zřetelně ukázalo ve chvíli, kdy dostal v České televizi jednoduchou otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky v NATO a poslat své vojáky při napadení Polska či pobaltských států do těchto zemí.

Zazněla památná slova: „Ne, určitě ne. Myslím si, že je potřeba mluvit o míru… V žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války.“ Což mu přineslo domácí i zahraniční kritiku a ostudu, ze které už se Babiš nevykroutil.

Je samozřejmě možné, že pro část jeho voličů (podporovatelé SPD, KSČM, Trikolóra…) tato slova nehrála žádnou roli, nebo je dokonce ocenili. Ale pro podporovatele generála Pavla to byla další pobídka jít za každou cenu k urnám. Také Babišův plán na diplomatické řešení války na Ukrajině se den po dni ukazoval jako narychlo spíchnutý nevěrohodný koncept.

Jsme svědky začátku konce Babišovy éry, komentoval Fiala výsledky voleb

Prezidentské volby

Je pravda, že Andrej Babiš musel před druhým kolem řešit velmi složitý úkol: mobilizovat své voliče, příznivce ANO, voliče Jaroslava Bašty a stran nezastoupených ve sněmovně a další nevoliče a zároveň odradit co nejvíc příznivců Petra Pavla a ostatních protikandidátů z 1. kola.

Zřejmě proto se rozhodl v kampani honit několik zajíců a pracovat s více motivy – Pavel je vládní kandidát a vláda je asociální, Česku hrozí totalita; Babiš jako zkušený politik i outsider; jako milý i agresivní lídr; věřící a pověrčivý; ostrý kritik Petra Fialy a jeho budoucí spolupracovník; partner stalinisty Skály, SPD, demonstrantů na Václavském náměstí… Pokud tomu někdo rozuměl, musel vidět, že je to jen taktika nadbíhající všem, nikoli soudržný program, na jehož plnění bude Babiš pět let opravdu usilovně pracovat.

To vše bylo příliš i pro některé významné osobnosti ANO – moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura dali veřejně ve volbě přednost Petru Pavlovi. To se schopnému lídrovi nemůže stát.

Čtvrtá chyba Babišovy kampaně byla překvapivá: v Brně na setkání šéfa ANO s voliči, které pojal jako zabijačku, létal vzduchem prejt. Na mítinky Petra Pavla chodily tisíce lidí a vládla na nich srdečná atmosféra a záběry z nich, které oblétly republiku, připomínaly listopad 1989. Kontaktní kampaň se Babišovu týmu ani trochu nepovedla, i když právě ta bývala jeho silnou disciplínou.

Ačkoliv je Andrej Babiš nepochybně zkušenější politický debatér, nepodařilo se mu v závěru využít duelů k oslabení Petra Pavla a ovládnutí předvolební situace.

Naopak – působil většinou agresivně, jako ten „vytočený“, nezvládal věrohodně obhajovat roli mírotvorce a vedle zpochybnění závazků v NATO udělal ještě jednu hrubou chybu, kvůli které nejspíš ztratil desítky tisíc příznivců SPD. V debatě na Novinkách zapochyboval, že by SPD mohlo vyhrát volby a uchazečem o post premiéra by pak byl Tomio Okamura. A po doplňující otázce odmítl, že by SPD mohlo být někdy vládním partnerem hnutí ANO. Což Tomio Okamura vzápětí přeložil do závěru: expremiéra nevolit.

Andrej Babiš dostal sice neuvěřitelných 2,4 milionu hlasů, ale prohrál už třetí volby v řadě. Pro Česko je podstatné, jak se nyní šéf a majitel hnutí ANO zachová.

Je dobré připomenout jeho emotivní věty o působení v politice, které pronesl jako premiér v listopadu 2018: „Já vám jen chci říct, že nikdy neodstoupím. Nikdy. Nech si to všichni zapamatují. Nikdy.“ V tomto duchu promluvil i po sečtení hlasů po druhém kole.

Voliči tentokrát přibouchli Andreji Babišovi dveře na Pražský hrad, ale Česko musí počítat s tím, že se pokusí vrátit oknem sněmovních voleb na podzim 2025.

Poučený z aktuální prezidentské porážky.

Přeju vám svět bez Babiše. Zapomeňte na Babiše. Zkuste žít bez Babiše, řekl po porážce Babiš

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám