Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Očkování bez registrace je super nápad, chce ale zdokonalit - Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud má být očkování hlavní cesta z krize, musí být snadno dostupné, důvěryhodné a dobrovolné. Zatímco důvěryhodnost vyvěrá z přesvědčení každého jednotlivce, pro ostatní dva body může udělat maximum vláda i opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Z tohoto pohledu si zaslouží pochvalu vláda, která umožnila, aby se její emisaři v podobě premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vypravili otevírat očkovací centra na počkání v obchoďáku i na vlakovém nádraží.

Kritik by mohl oprávněně poznamenat, že to je nápad nikoliv originální. Osobně jsem byl v očkovacím centru v obchoďáku už na jaře v Srbsku. Všechno šlo jako na drátkách, lidé přicházeli, vybírali si vakcínu podle své preference, odkládali nákup a za pár minut odcházeli naočkovaní nebo čekali čtvrt hodiny, zdali nebudou komplikace.

Tenkrát se takový postup jevil nejen v České republice jako naprosté science fiction. Procedura k očkování zdlouhavá, čekání na termíny, nemožnost vybrat si vakcínu, prostě byrokratické předpeklí. Není divu, že se pak do očkování leckomu nechtělo. Takhle bez registrace je to mnohem lepší, jednodušší, lákavější, prostě paráda.

K dokonalému provedení dobrého nápadu ale stále chybí několik věcí. Za prvé, takových center by mělo být více. Za druhé, podobně jako ve zmíněném Srbsku i v Česku by mohly jezdit vakcinační autobusy. Za třetí, lidé by měli mít na výběr, a ne bádat, která vakcína je zrovna kde dostupná. Možnost výběru totiž zároveň zvyšuje důvěryhodnost.

Obecně je to ale opravdu dobrý přístup, dalo by se říci využití dobré praxe ze zahraničí. V tom nastupuje role opozice, která ještě v době úvah o vakcinacích bez registrace neoplývala nadšením. Vzhledem k zájmu lidí se ale černé scénáře nenaplnily, takže není proč nepodpořit vládu, i když se blíží volby.

Zkrátka a dobře, když se něco podaří, autor úspěchu si zaslouží pochvalu a povzbuzení. Zatímco jinak jsme se zatím dočkali spíše komplikací a chaosu v otázkách, co platí, neplatí, od kdy to platí, komplikací při cestách do zahraničí a podobně, tentokrát alespoň něco dobré. A je jedno, kdo je autor nápadu. Zaslouží si dík.

Každá naočkovaná tisícovka lidí nás totiž, doufejme, vzdaluje od opakování martyria karanténních uzávěr a roztáčení kol testovacího byznysu. Zároveň očkování na počkání bez registrace může snížit množství šedých vlasů na hlavě při snaze najít termín očkování.

Teď už jen prakticky uskutečnit a dodržet, aby se místo přesného dne druhé dávky dalo přijít v rozmezí několika dnů a klidně i na jiné místo, než byla dávka první.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám