Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nezapomínat na oranžové tsunami – Alex Švamberk

Kampaň před prezidentskými volbami vrcholí. Nyní záleží na každé maličkosti, i drobné zaškobrtnutí může mít fatální následky. Rozdíly mezi Andrejem Babišem, Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem jsou nepatrné. Stačí jediné zaváhání a šance jsou ztracené.

Alex Švamberk

Článek

Mnozí si pamatují, že šance Karla Schwarzenberga stát se prezidentem v roce 2013 pohřbilo jedno neopatrné vyjádření o Benešových dekretech.

A nyní vyjde najevo, že ministerstvo zdravotnictví dál pracuje na prosazení nadstandardů ve zdravotnictví, i když byla vláda proti. Dokonce se na ministerstvu už připravuje koncepce, jak to udělat. Využít se k tomu mají rozpracovávané klinicky doporučené postupy.

Předseda VZP Zdeněk Kabátek řekl jasně Lidovým novinám: „Bude z toho úhradový parametr.“

Plán zavést nadstandardy zmíněný v programovém prohlášení vlády, kde se mluví o možnosti dobrovolného doplňkového připojištění, přiznal i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, který se na tvorbě klinicky doporučených postup podílí. „Právě proto to děláme,“ uvedl.

Andrej Babiš si tak může mnout ruce, je to pro něj před volbami dar z nebes, který mu spadl do klína, aniž by se jakkoli snažil. Protože vládou podpořené kandidáty takové jednání poškodí.

O tom, že naše zdravotnictví reformu potřebuje, není pochyb, ale jít cestou nadstandardů či jakýchkoli plateb není v České republice šťastné a dvojnásob ne v době, kdy jsme v recesi, pokračuje válka na Ukrajině a energetická krize stále není zažehnána.

Při dvouciferné inflaci, kdy reálné příjmy klesají, není dobré zatěžovat lidi dalšími náklady, navíc v tak citlivé oblasti, jako je zdravotnictví.

Jako by na ministerstvu zdravotnictví zapomněli na „oranžovou tsunami“ a co ji vyvolalo. K vítězství ČSSD v krajských a pak i v senátních volbách v roce 2008 vedl pokus tehdejší vlády o reformu zdravotnictví, který začal zavedením poplatků ve výši třicet korun za návštěvu u lékaře, což je a i tehdy byla banální částka. I ta ale stačila, aby ODS oboje volby prohrála.

To, že sociální demokracie už není parlamentní stranou, rozhodně neznamená, že se podobné tsunami nemůže opakovat s ještě horšími následky. Tentokrát by nevyneslo k moci levici, sice zatracovanou, leč dodržující základní demokratické zásady, ale populisty včetně těch nahnědlých.

Odborné kvality ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) si nejsa lékař neodvažuju hodnotit, i když je jasné, že zavedení jednoho klinicky doporučeného postupu má háčky, protože se mohou najít lidé, jimž nesedne, stejně jako organismus nereaguje stejně na všechna generika se stejnou účinnou látkou.

Jako politik je však Válek mizerný, protože vládě podtrhává nohy. Opakovaně prokázal, že mu chybí jakýkoli cit pro nálady obyvatel a schopnost komunikace, což bylo patrné od jeho nástupu. V komunikaci se nezlepšil, jen ji omezil podle rčení mluviti stříbro, mlčeti zlato.

Je jasné, že udržet pohromadě pětihlavou koaliční saň není lehké, pokud ho však premiér Petr Fiala nechá pokračovat v prosazování plánu, jenž neměl kladnou odezvu, naznačuje to, že buď nemá sílu prosadit své názory proti minoritnímu koaličnímu partnerovi, nebo mu to vyhovuje. Těžko rozhodnout, co by bylo horší.

Úspěšný premiér nemůže být slabý a musí umět praštit do stolu a podobné partyzánštiny zastavit, pokud mu ovšem Válkovy snahy nevyhovují, protože nadstandardy jsou v programovém prohlášení vlády a ODS se už jednou pokusila za Tomáše Julínka zdravotnictví reformovat a fakultní nemocnice privatizovat.

Takže se nedá vyloučit, že by toho nyní konečně ráda dosáhla. Rozhodně se v ODS tací lidé najdou, protože na oranžové tsunami zapomínají.

Za takové situace se však nelze divit, když budou vyplašení voliči dávat hlasy Andreji Babišovi, který umí hlasu lidu mnohem lépe naslouchat a ví, co lidu říci a jaké hranice nelze překročit.

Prezident sice nemá takovou moc jako vláda, ale deset let Miloše Zemana ve funkci ukázalo, že hlava státu může kabinetu docela dobře házet klacky pod nohy a jeho činnost všemožně brzdit a obstruovat, vracet jí zákony. Nemluvě o tom, že i této vládě jednou mandát vyprší a voliči mohou dát vládním stranám podobné nápady sežrat.

Výběr článků

Načítám