Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nekonečný seriál pražské frašky – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu budeme, pokud se nestane něco zcela mimořádného, znát jméno příštího českého prezidenta. Nové vedení Prahy však stále neznáme. Až v pondělí zástupci Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a hnutí STAN oznámili, že se domluvili, že se domluví.

Alex Švamberk

Článek

Na termín komunálních voleb si už sotva kdo vzpomene (konaly se 23. a 24. září), ovšem na radnici stále sedí dosluhující vedení v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), který svůj post brání s urputností japonských vojáků na pacifických ostrovech.

Upečeno by vše mohlo být v půlce února, řekl Zdeněk Zajíček z ODS, který vede vyjednávací tým Spolu. Jednání už dospěla tak daleko, že jednotlivé strany a hnutí budou dokonce moci začít s přípravou podkladů, aby orgány jednotlivých partají mohly schválit návrh koaliční smlouvy. To má být průlom.

Optimismus ovšem okamžitě krotil Hřib, který zdůraznil, že vyjednávání ještě neskončilo. Navíc musí vstup do magistrátní koalice schválit členové Pirátů, jak uvedla Jana Komrsková z jejich vyjednávacího týmu. „Konečné slovo mají všichni Piráti a Pirátky z Prahy na pirátském fóru,“ uvedla.

Nekonečný seriál o ustavování nového vedení pražské radnice tak může mít ještě několik dalších dílů s překvapivými zvraty. Může opakovaně dojít i na známou hlášku krále z Půlnočního království v Pyšné princezně: „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil.“

Na rozdíl od Pyšné princezny se však tato politická telenovela mezi oblíbenou klasiku žánru nezapíše. Ukazuje však, proč je „Prágl“ terčem posměchu.

Mezi politiky je plno ambiciózních ješitů, bez této vlastnosti by se ostatně nemohli prosadit, ovšem ego a neústupnost Zdeňka Hřiba i Bohuslava Svobody jsou i na politické scéně výjimečné. Slovo kompromis je jim zcela cizí a ustoupit nechtějí „ani o píďu, ani o jednu píďu“, jak říkal pan Kaplan v známé knize Pan Kaplan má třídu rád.

Že Hřib bránil snaze ODS mávat celým magistrátem, je pochopitelné. Co ODS v Praze dělala a jak šla na ruku developerům, je dobře známo. A je dobře, že Piráti vymezují mantinely a omezují počet jejích zastupitelů v radě, aby tam nemělo Spolu většinu.

Hlavně však působí jako člověk, který odmítá opustit svůj post a hledá všechny prostředky, jak ještě chvíli nosit primátorský řetěz.

Svoboda ukázal, že není žádný diplomat a schopný vyjednavač, jak ho hájila před volbami jedna členka ODS. Je přesně stejně zabejčený, jak ukázalo apriorní odmítnutí širší koalice s Prahou sobě.

Navíc nemá šajnu ani o situaci ve vlastní straně, což odhalila snaha vykašlat se na vzdorovité Piráty i STAN a spojit se s ANO. Nepovedlo se mu to. A hned první hlasování zastupitelstva, v němž měl být Svoboda zvolen primátorem, skončilo nezdarem.

Proti se postavila Hana Marvanová Kordová (nestraník na kandidátce Spolu), protože jí vadilo, že by musela hlasovat s bývalou „estébačkou“ Radmilou Kleslovou z ANO.

Pražská fraška, byť některé kroky jednotlivých aktérů lze dobře chápat, ukazuje, proč u nás nepanuje důvěra v politiku. Volit v Praze opravdu není koho. A bude tomu tak, dokud se strany nepoučí a nenaučí se rozumnému kompromisu.

Profitují z toho nesystémové strany, které nabízejí populistická řešení a silná slova. Po ustavování magistrátu v Praze se však nelze divit, že na ně mnozí slyší, touží po Heraklovi, který by vyčistil tento Augiášův chlév.

Posun v Praze? Spolu hýří po jednání s Piráty optimismem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám