Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nástrahy Babišova prezidenta - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Mnozí experti soudí, že Miloši Zemanovi může v obhájení prezidentského mandátu zabránit snad jen rozhodnutí Andreje Babiše podpořit vlastního kandidáta. Pokud podpoří Zemana, bude prý České republice při očekávaném vítězství Babišova hnutí ANO ve volbách do Sněmovny vládnout vzájemně se doplňující duo autoritářů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Tvrzení, že by se Zeman a Babiš vzájemně harmonicky doplňovali, je založeno na mylném předpokladu. Oba politici se doplňují nyní, když společně bojují proti sociální demokracii vedené Bohuslavem Sobotkou.

V této mocenské konstelaci jsou si skutečně schopni vyhovět, jde jim koneckonců o společnou věc: o vítězství ve volbách a o oslabení nejvážnějšího soka. Zeman také nestojí o to, aby Babiš se svým bohatstvím a mediálním  aparátem stál v prezidentské volbě proti němu.

Jenže pokud by se Babiš stal premiérem a Zeman opět prezidentem, je skoro jisté, že se dříve či později střetnou. V řadě oblastí spolu sice souhlasí, ale oba mají stejnou ambici: být pánem dění v celé České republice. A takový pán může být jen jeden. Anebo, použijeme-li staré přísloví, dva kohouti na jednom dvorku se nesnesou.

Zeman to má poměrně snadné, když „okopává“ Sobotku, který musí vládnout s Babišem, a má navíc zemanovskou pátou kolonu ve vlastní straně. Rozdat si to případně s Babišem, který by stál v čele vlády, kterou jasně kontroluje, by bylo o poznání složitější.

Babiš proto nyní stojí v případě prezidentského kandidáta před složitým rozhodnutím. Má totiž poměrně slušnou šanci, že kandidát hnutí ANO, jímž by nejspíš byl populární Martin Stropnický, by Zemana porazil, pokud by se za něj Babiš s celou svojí mašinerií postavil.

Ale co je důležitější: Stropnického by asi volilo i mnoho lidí, kteří Babiše takříkajíc „nemusejí“, ale Zemana „nemusejí“ ještě víc. Zvolení Stropnického by tudíž Babišovi mohlo pomoci k vytvoření politických mostů k těm částem politického spektra, které ho zatím odmítají.

Zvolení Zemana by naopak spíš jen prohloubilo příkop uprostřed české společnosti, přičemž Babiš by, zejména zpočátku, stál, přinejmenším opticky, na jedné straně se Zemanem, což by znamenalo vládnout „proti zbytku společnosti“.

Nelze vyloučit, že i prezident Stropnický by mohl chtít hrát svůj vlastní part, ale je Babišovi natolik zavázán, že by asi nepřekročil jisté hranice. Zeman, pokud by se dostal s Babišem do otevřeného střetu, je naopak  schopen, jak známo, jít ve snaze potupit své politické oponenty za jakékoli hranice. Babišovo rozhodování nebude snadné.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám