Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Musíme spoléhat na koronavirus, že nebude nebezpečný – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek rád deklaruje, jaký je zastánce očkování. Ve skutečnosti to tak ale nevypadá, i když náklady na očkování jsou několikanásobně nižší než na hospitalizaci.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Válek sice doporučuje i respirátory, protože však pravicová vláda nechce za žádnou cenu zavádět drakonická restriktivní opatření, neboť se oprávněně bojí, že by je občasné nepřijali, očkování je za dané situace jediným řešením.

Ministerstvo pod jeho vedením však jedná, jako by se u nás všichni toužili očkovat. Byť je stále vysoké procento neočkovaných i mezi seniory, v létě se připravená kampaň na podporu očkování tři dny před spuštěním odložila až na půlku srpna. Čísla ukazovala, že letní vlna opadá, což se skutečně potvrdilo, jenomže lidi se nepřesvědčí hned a odklad avizované akce váhající spíše odradí – řeknou si, no ono to asi nebude tak žhavé...

Zvláště když vlnu letních nákaz jsme zvládli bez problémů. Kdyby byl ministr alespoň trochu psycholog, tak by věděl, že nejlepší je kampaň spustit v době, kdy se lidé obávají.

Kampaň s nepříliš jasným podtitulem Zdraví přeje připraveným, které mi evokuje pionýrské heslo Buď připraven, byla navíc spuštěna v den, kdy v Británii schválili bivalentní vakcínu od Moderny, která je účinná i proti omikronu. To je docela nepříjemné, protože v anketě Novinek by skoro polovina lidí upřednostnila právě takovou vakcínu.

Válek však o rozhodnutí britského lékového úřadu neví a plácá, že nově vyvíjené vakcíny stejně nejsou účinné proti omikronu, protože byly vytvořené proti deltě. Tuto neznalost by člověk od ministra zdravotnictví nečekal. Osobně bych předpokládal, že bude vědět, že se takováto vakcína v Británii schvaluje, a přizpůsobí tomu i načasování kampaně.

Ono nejde jen o to, aby se nechali očkovat ti, co už mají dvě nebo tři dávky, ale také ti, co nemají žádnou. A těm by stačila i vakcína proti původní variantě viru. Nyní však i oni budou říkat, že chtějí tu novou. Je to logické, nelze jim to vyčítat. Dobrou zprávou je, že o jejím pořízení se jedná, méně už to, že žádný termín nepadl.

Důvod, proč se kampaň spouštěla později, je celkem jasný – Válek by rád, aby lidi byli ochráněni v době nástupu podzimní vlny, a nechce, aby se nechali očkovat moc brzo, protože vakcíny před nákazou, jak ministr přiznal, chrání jen šest týdnů a před vážným průběhem pět nebo šest měsíců.

Upřímnost se cení, ale ani tyto informace rozhodně mnoho lidí nepřesvědčí. Schopnější počtáři z doby ochrany snadno vyvodí, že na podzim a zimu budou třeba dvě dávky, což přijde na dvojnásobek, ale pořád je to levnější než uzávěry. Možnost podání dvou dávek na sezonu nasvědčuje, že už teď se posilující vakcíny mohou dávat v odstupu čtyř měsíců. Bohužel. Ale taková je realita.

Vypadá to, že vláda rozhodla, že covid na podzim už velký problém nebude. Kéž by měla pravdu. Ovšem měla by být připravena i na tu horší variantu, před kterou varuje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Jestliže by měl pravdu, bude většina ohrožené populace bez posilující dávky a covid se zase může šířit v domovech seniorů, protože ochrana vyprší a mnozí zaměstnanci nemají o posilující dávku zájem. A pak se budou zběsile uplatňovat všechna možná opatření.

Jedinou nadějí je, že virus bude natolik „chytrý“, že si uvědomí, že nejlepší je, když nakazí hodně lidí, ale nikoho nezabije, neboť smrt hostitele nutně znamená i smrt viru. To je ale chabá útěcha.

Reklama

Výběr článků

Načítám