Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Migrační pakt počítá se zázrakem – Adéla Knapová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko o nový balíček evropských opatření pro boj s migrací usilovalo několik let. Jeho přijetí – byť ve slabší verzi, než si nárazníkové země v čele s Řeckem a Itálií přály – proto přivítalo s nadšením.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Adéla Knapová

Článek

Noviny byly plné slov o úspěchu řecké politiky a historickém vítězství vlády. Prosazení přísnějších pravidel pro přijímání migrantů je v Řecku už léta jedním z hlavních témat voleb. Migrační pakt, který nyní přijal Evropský parlament, tady proto všeobecně vítají.

Zároveň si od něj nikdo neslibuje velkou a rychlou změnu. „Máme celé ty roky pocit, že nás v tom Evropa nechala. Jen plané sliby,“ říká mi Maria ze strany MERA25. Sedíme v taverně v severním Řecku, odkud pochází. Maria prožila většinu života v Athénách coby taneční choreografka. Hippie duch v ní zůstal i poté, co se před padesátkou vrátila sem. Tehdy jezdila pomáhat migrantům do táborů. Před pár lety ji z nové strany bývalého ministra financí Jannise Varoufakise oslovili, aby vstoupila do politiky.

Dnes zastává nejrozšířenější řecký postoj: pomáhat uprchlíkům je třeba, zároveň je ale nesmíme přijímat bezhlavě s otevřenou náručí. Taky nám už konečně musí pomáhat zbytek Evropy, za kterou taháme z ohně/moře horký kaštan. Odsuzuje, když čluny řecké pobřežní hlídky místo pomoci vytlačí bárky s migranty zpět do tureckých vod (často přitom někteří uprchlíci utonou), zároveň nechce další uprchlické tábory.

„Teď sice nové uprchlické tábory vzniknou, ale budou financovány z evropských peněz, ne jen z našich. A lidé v nich nebudou zůstávat tak dlouho. Vezmeme jim otisky prstů a biometrické údaje, zjistíme, kdo jsou, a pokud nesplní podmínky, vyhostíme je. Když projdou, pošleme je dál,“ vysvětluje mi jeden z bodů nového migračního paktu, který je podle ní kruciální.

V roli ďáblova advokáta ji upozorním, že biometrické údaje a otisky prstů úřadům něco řeknou jen v případě, že dotyčná osoba už v systému je – nejčastěji kvůli trestné činnosti. Drtivá většina migrantů tedy bude dál logicky udávat smyšlené a neověřitelné údaje.

„Migrační pakt rozkládá naše náklady a starosti i na ostatní země Unie, to je pokrok,“ kontruje Maria a pokračuje: „Já vím, že vyhošťování nebude fungovat tak, jak se v dokumentu píše. My se o to celé ty roky snažíme, ale když si migranty země původu nechce vzít zpět, nic nenaděláme a hromadí se nám tu.“

Předpoklad evropských úředníků, že odteď to najednou bude fungovat, je tedy v podstatě vírou v zázrak. „Ale tímto paktem se oficiálně konečně uznalo, že migrace je velký průšvih pro celou Unii, a ne jen pro nás nebo Italy a Španěly. A i země jako ta vaše se bude muset zapojit do řešení,“ říká Maria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám