Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Maďarské zastropování cen jako varování pro nás - Matěj Široký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroky Viktora Orbána patří v Evropě k těm více sledovaným. Orbán se již několik let pokouší o třetí cestu mezi Evropskou unií a zbytkem světa. Každé jeho zaváhání nebo škobrtnutí je tak oslavováno jako vítězství Unie. Neoliberálové a progresivně smýšlející lidé měli tudíž radost z nedostatku pohonných hmot v Maďarsku.

Foto: archiv autora

Matěj Široký

Článek

Neměli bychom se však smát moc nahlas, protože příčina celého problému tkví v zastropování cen. A jak všichni víme, Česká republika zastropovala ceny elektřiny a plynu. Maďarsko ukazuje, že zastropování cen má svoje rizika. Když se ponoříme do studia principů zastropování, zjistíme, že Maďarsko zas tak velkou chybu neučinilo.

Princip zastropování ceny jde proti základům tržního hospodaření. Cena je v ideální tržní společnosti určována nabídkou a poptávkou. Jde o velmi křehký vztah. Zastropování ceny má brutální následky, protože tento vztah je doslova rozerván. Místo aby vysoká cena nabízeného zboží přirozeně snížila poptávku, děje se přesný opak. Uměle snížená cena nabídku ještě zvětšuje. To jsme mohli vidět i na Maďarsku. Než přišlo omezení prodeje pro cizince, na první benzínce na hranici mezi Slovenskem a Maďarskem se tvořila obrovská kolona slovenských aut. Poptávka po benzínu byla v Maďarsku posilována zahraničními kupujícími. Stejně tak mnoho řidičů začalo víc jezdit, protože byl benzín levnější.

Problém zastropování se však netýká jen řidičů, ale hlavně prodávajících. Výrobcům se zmenšují marže a nechtějí dodávat za menší ceny, když jinde mohou prodat výhodněji. To jsme opět mohli pozorovat v Maďarsku, kde čím dál víc zahraničních distribučních sítí nebylo ochotno prodávat za snížené ceny. Administrace spojená s žádáním vyplacení rozdílu a čas čekání na proplacení ubíral chuť prodávat ropu v Maďarsku. Důsledkem pak je nedostatek pohonných hmot. Všechny pokusy o zastropování cen povedou dlouhodobě ke stejnému výsledku. Nedostatku dané komodity. Poslední fáze tohoto vývoje je státní přídělový systém.

Proč tedy zastropovávat ceny, když dlouhodobé následky jsou katastrofální? Jediným smyslem zastropování cen je získání času na odstranění problému. A to se Maďarsku podařilo. Zastropování cen přišlo v listopadu 2021, kdy se cena ropy Brent pohybovala okolo 80 dolarů za barel. Nyní je cena 78 dolarů za barel. Ropa má sestupnou tendenci, protože svět se obává recese. Sice je nyní cena v Maďarsku o něco vyšší, ale za pár dní se srovná podle světových trhů. Samozřejmě se Maďarsko bude potýkat s negativními dopady zastropování. Normální cena ropy dá znovu impulz pro maďarskou inflaci. Taktéž otázky, kolik celá akce zastropování stála a zda nebylo lepší vynaložit státní prostředky jinak, jistě budou vířit politickou debatu v Maďarsku a okolí ještě nějakou dobu.

Příklad Maďarska ukazuje nebezpečí zastropování cen. Zastropovali jsme ceny elektřiny a plynu, získali jsme čas. Jenomže jak s tím časem naložíme? Zatím nic nenasvědčuje tomu, že ceny plynu a elektřiny klesnou. Může se stát, že ceny elektřiny naopak ještě víc porostou. Dění okolo vývoje cen elektřiny je z jistého pohledu absurdní, protože se nijak nezvětšily náklady na její výrobu. Mimo plynových elektráren, kde naopak cena vstupu značně vzrostla.

Čas, který jsme získali, by se dal využít na reformu evropského energetického trhu. To se ale neděje. Výstavba nových zdrojů levné energie je v nedohlednu. Razantnější přechod k zelené energii, jaký si představují v Bruselu, bude vyžadovat ještě větší investice. Nemáme ale žádné rezervy, pouze strukturální deficit. Z toho se energetická tranzice těžko vybuduje.

Vláda ale musí jednat. Nečinnost bude mít stejné následky jako v Maďarsku. Buď cena plynu a elektřiny vystoupí na tak vysokou úroveň, že ji stát nebude moci financovat. Nebo jednoduše bude klesat nabídka a dojde k její postupné regulaci a omezování spotřeby. Nejdál v těchto plánech je Francie, která již připravuje své občany na nedostatek elektrické energie. Zastropování cen bez plánu na to, jak vyřešit podstatu problému, je jen oddalování problému. Zatím to vypadá, že v otázkách energií se stále prokrastinuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám