Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kyperský tunel a bezzubá EU – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský oligarcha Alexej Mordašov v den, kdy byl zařazen na sankční seznam Unie, převedl své akcie v obrovském objemu miliardy liber (28 miliard korun) v největší cestovní kanceláři TUI na svou partnerku. Asi málokoho překvapí, že to realizovala kyperská pobočka společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Obecně se ví, že Kypr je jedním z daňových rájů. I když je země součástí EU, zpřísnění kontroly finanční trhů se Evropské komisi nedaří rychle a důsledně prosadit. Kypr přitom nenabízí jen nízkou desetiprocentní daň z příjmu právnických osob. Daní nejsou zatížené dividendy a zisky z prodeje cenných papírů. Dlouho tak také nebylo nutné zveřejňovat skutečné majitele firem, čehož využívali ruští oligarchové, kteří se ocitli na sankčních seznamech po anexi Krymu.

To se v roce 2021 změnilo, skutečného majitele už nelze tajit, ale rejstřík skutečných vlastníků s omezenými údaji zůstal neveřejný.

Uniklé dokumenty, které zachycují dobu od poloviny devadesátých let do dubna 2022, ukazují, že Mordašov nebyl jediný. Kyperského ráje využíval i Roman Abramovič. Ze získaných souborů plyne, že 39 klientů PwC bylo zařazeno loni na sankční seznamy vydané USA, EU, Británií a Ukrajinou. Kyperská PwC uvedla, že od té doby ukončila vztahy se 150 klientskými skupinami. Z dokumentů plyne, že Rusové vlastnili nebo kontrolovali nejméně 650 kyperských společností a trustů a Brusel s tím nic nedokázal udělat. Dokonce ani není schopen zabránit tomu, aby Kypr (a Malta) uděloval tzv. zlatá víza, kdy kyperské (a maltské) pasy dostávali lidé, kteří v těchto zemích investovali milion eur.

Evropská komise sice s oběma zeměmi zahájila správní řízení, ovšem zakázat jim to nemůže, a tak jen vyžaduje, aby tyto osoby na obou ostrovech nějakou dobu žily.

Působí to jako hloupý vtip nebo nadržování Kypru a na něm působícím finančním a poradenským firmám. Stejná Evropská komise zahájila řízení s Polskem nejen kvůli sporné reformě soudnictví a sporné legitimitě polského Ústavního soudu, ale i kvůli zákonu, který měl zabránit lidem napojeným na Rusko získat bezpečnostní prověrku a pracovat v pozicích, kdy by mohli mít na starosti veřejné prostředky.

Polsko kvůli tomu bylo opakovaně hnáno před Soudní dvůr Evropské unie a muselo do unijní pokladny platit pokuty za prodlevu při odstraňování zjištěných nedostatků a mělo zablokované peníze z fondu obnovy EU.

Své zkušenosti v této oblasti má i Maďarsko. Ne že by omezování demokracie a svobody slova bylo něco, nad čím lze přivírat oči, demokracie by měla být základem v zemích EU. Neschopnost přistřihnout křídla ruským oligarchům pod sankcemi však vyvolává dojem, že buď má Evropská komise dvojí přístup – ať už k zemím, kdy na postkomunistické je větší přísnost, či k tomu, o co jde (ideje demokracie se musí hájit za každou cenu, zatímco nad aktivitami bank a poradenských firem se přivřou oči, protože o peníze jde vždy až v první řadě), nebo že jsou špatně nastavena kritéria.

Ono je jednodušší sledovat, že rum musí být destilován, a pokud se vyrábí z tresti, rum to není, nebo že pomazánkové máslo není žádné máslo. Oboje je pravda, ale ve srovnání s převodem akcií z miliardy liber je to prkotina. I kdyby si někdo koupil rum z tresti, tak by neutrpěl žádnou velkou škodu, zatímco tady unikají miliardy a ruští oligarchové i Vladimir Putin, který zaútočil na Ukrajinu, se mohou jen smát. V jejich případě působí Evropská komise i EU jako bezzubá. Jako pes, který štěká, ale nekouše, neb nemá čím, a ještě se honí za vlastním ocasem plnění marginálních nařízení.

Nedokáže přitom ani zajistit, aby do EU nejezdili agitovat exponenti teroristů. V Německu klidně mohl kázat a vychvalovat Tálibán jeho vysoký představitel Abdul Bari Umar. Dostal se tam na schengenské vízum, které obdržel, aby se v Nizozemsku mohl účastnit konference o lokální produkci léčiv pořádané Světovou zdravotnickou organizací. Toto jsou větší problémy než to, jaký nejvyšší příkon může mít vysavač. Ale pochopí to bruselské vedení?

Ruští oligarchové pod sankcemi skrytě přesouvali miliardy přes Kypr

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám