Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kdo mluvil za Česko v New Yorku? - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Českou republiku reprezentovali na akcích spojených s Valným shromážděním OSN hned dva nejvyšší ústavní činitelé – prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. To je na tak malou zemi dost velký luxus. Hlavním problémem ovšem je, že ti dva zase jednou nehráli ze společné partitury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Vrcholem Zemanova pobytu byl jeho projev na VS OSN, zatímco vrcholem Sobotkova programu byla účast na konferenci o Islámském státu, kterou pořádal na okraji VS OSN americký prezident Barack Obama.

Prezident vysvětlil novinářům, že si s premiérem nijak nepřekáželi, šlo vlastně o účelnou dělbu práce. Prostě učiněná harmonie, kterou bychom mohli popsat slovy slavné písně: „Ten dělá to a ten zas ono, a všichni dohromady udělají moc.“

Jenže o harmonii nešlo. Prezident už měsíce avizoval projev, v němž hodlá na VS OSN vyzvat k vojenské akci proti IS. Detaily tajil, ale v samotném projevu nakonec vyzval k vytvoření protiteroristických jednotek pod hlavičkou OSN, které by s pomocí dronů a vrtulníků likvidovaly vůdce teroristických organizací.

Není přitom známo, že by mu jeho poměrně radikální a v podstatě nerealizovatelný návrh schválila vláda, která je odpovědná za zahraniční politiku, i když prezident tvrdí, že projev konzultoval s ministrem zahraniční Lubomírem Zaorálkem.

Srovnáme-li Zemanův návrh s pohledem Sobotky, je zřejmé, že premiér je o poznání opatrnější a drží se současné linie našich spojenců: tedy pokračování leteckých náletů na IS a vyzbrojování iráckých a kurdských jednotek.

Že máme dvě centra zahraniční politiky, vládní a hradní, je známo. Tentokrát si ale hlavní představitelé této dvojkolejnosti udělali výlet na totéž zasedání OSN v New Yorku, kde Sobotka coby premiér prezentoval oficiální, tedy vládní postoje na konferenci pořádané na okraji VS OSN, zatímco Zeman prezentoval zase jednou svůj názor v oficiálním projevu reprezentujícím ČR na hlavním zasedání VS OSN.

Můžeme se utěšovat tím, že této české schizofrenii nevěnoval v New Yorku, kde vše zastínilo setkání Obamy s Vladimirem Putinem, nikdo pozornost. Přesto zase jednou zůstává z českého zahraničně-politického konání podivná pachuť. A to nejen kvůli různým postojům Zemana a Sobotky, ale i kvůli tomu, že v přítomnosti premiéra, který nakonec absolvoval řadu důležitých bilaterálních setkání, působil prezident se svým výstředním projevem a poměrně chudým zbytkem programu, jehož vrcholem se zdála být projížďka na lodi s hrstkou krajanů, trochu jako kůl v plotě.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Mohli jsme být tohoto představení ušetřeni. Stačilo by, aby vláda konečně dělala, na co má ústavní mandát – tedy aby jasně definovala mantinely zahraničně-politického konání ústavně neodpovědného prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám