Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kazetová munice je skutečné svinstvo - Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se svět v roce 1949 přihlašoval k Ženevským úmluvám a postupně pak k protokolům, které je doplňovaly a zpřesňovaly, bylo zřejmé, že nikdo nevylučuje další válečné konflikty. K těm skutečně docházelo, a jen málokdy, pokud vůbec, jejich účastníci své závazky dodrželi. Toho jsme svědky i nyní.

Foto: Novinky

Bohuslav Borovička

Článek

Kazetová munice, kterou budou USA z rozhodnutí prezidenta Bidena dodávat na Ukrajinu, Ženevské úmluvy porušuje, byť se Washington, Kyjev ani Moskva k jejímu zákazu nepřipojily. Humanitární organizace HRW říká, že jak Rusko, tak Ukrajina už kazetovou munici v nynějším konfliktu nasadily.

Dodávky tohoto druhu bojových prostředků jsou vysvětlovány a zdůvodňovány mnoha způsoby. Ukrajinští činitelé říkají, že to bude mít silný psychologický efekt na nepřátelské vojáky. Ujišťují, že s touto municí budou zacházet opatrně, že ji nepoužijí proti cílům na území Ruska ani proti obydleným oblastem na území, o které se bojuje. Použití této munice bude prý podléhat zvláštnímu schválení, povede se evidence a spojenci budou informováni.

Z amerických zdrojů lze vyčíst, že armádě docházejí zásoby klasické dělostřelecké munice, zatímco té kazetové má ve skladech bezmála osm milionů kusů. Náměstek šéfa Pentagonu Colin Kahl řekl, že Ukrajina dostane kazetovou munici v té nejmodernější verzi. Ta podle něho selhává, tedy neexploduje při dopadu a dál hrozí, pouze ve 2,35 procenta případů.

Mluvčí bezpečnostní rady Bílého domu John Kirby mluví o třech procentech a některé aktivistické odhady se dostávají až ke čtyřiceti procentům kusů nevybuchlé munice. Při intenzitě dělostřelecké palby se v každém případě jedná o mnoho tisíc „kazet“ naplněných výbušnou směsí, které mohou doslova rozsévat smrt ještě dlouho po válce.

Ještě pozoruhodnější je argumentace zmíněného Kahla. V době, kdy se mluví o úspěšné ukrajinské ofenzivě, najednou říká, že USA raději dodají kazetovou munici, než aby sledovaly, jak se ruské tanky valí přes ukrajinské pozice. Bezpečnostní poradce prezidenta Bidena Jake Sullivan zase poukazuje na to, že na rusko-ukrajinském bojišti je tolik nevybuchlé munice, že bude muset dojít k celkovému odminování, a že tedy není podstatné, kolik toho tam přibude.

Podobnou filozofií se USA řídily ve válce, které my říkáme vietnamská a Vietnamci americká. Tam sice nějaké odminování Vietnamci provedli, ale rolníci na polích přesto umírali ještě mnoho let po skončení bojů. Kazetová munice tam často měla podobu „skákavých“ protipěchotních min. V muzeu války v Danangu si návštěvník může přečíst americký „příbalový leták“, v němž se píše, že mina neskáče vysoko, nemá totiž zabíjet, ale připravit vojáky protivníka o nohy, což má mnohem silnější psychologický efekt.

Kazetová munice je skutečné svinstvo. Ať je její používání zdůvodňováno jakkoliv, žádné argumenty neobstojí. Americký krok kritizují i klíčoví spojenci USA v Evropě, třeba Británie, Německo nebo Španělsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám