Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Další oběť genderové války – Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marx měl možná přece jen pravdu, i když ne v roce 1848, kdy mluvil o strašidlu revoluce obcházející Evropu – tenkrát konzervativní proletariát nehodlal zlikvidovat kapitalistickou společnost – teprve dnes nová třída polovzdělanců z humanitních fakult uvěřila revolučnímu příslibu, že lze během „jedné generace odstranit veškerou nespravedlnost na světě” a vybudovat rovnostářskou internacionální společnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

„Vytvořila první univerzální politickou ideologii od studené války” a propagandisticky ji nazývá korektní. Ve skutečnosti jde o komplexní pohled na svět brýlemi „sociální spravedlnosti”, „skupinových identit” a tzv. „intersekcionální solidarity menšin”, „rasových a sexuálních” (Douglas Murray, Šílenství davů), a zejména žen ve válce proti misogynnímu, mocenskému patriarchátu západní společnosti. A právě tato dívčí válka proti mužům rozkládá společnost.

Je neuvěřitelné, že právě Británie, po staletí ohromný příklad individuální svobody a zdravého rozumu, se mění v nesvobodnou zem. Nová ideologie ovládla hlavní politické strany, univerzity a média, státní instituce jako galerie i muzea, a co je ještě děsivější, má k dispozici sociální sítě a statisíce mladých dobrovolníků, kteří hlídkují, zda se někdo ve veřejném prostoru neprohřešil konzervativním názorem nebo kritikou pokroku, a většinou se jim daří vyvolat kampaň a provinilce zbabělá politická elita vyhodí ze zaměstnání. Cenzuře zatím unikají jen menšinová pravicová média a knihy. A konformní většina raději mlčí.

Poslední překvapivou obětí v bývalé baště tradičního konzervatismu se před nedávnem stal učitel elitního chlapeckého gymnázia Eton College – Will Knowland. Připravil přednášku online nazvanou „Paradox patriarchátu” v kurzu „Perspektivy”, který má žáky maturitního ročníku uvést do současných kontroverzí a debat. Na stížnost jednoho kolegy ředitel text zakázal a žádal, aby jej Knowland zrušil i na Youtube, a když ten neposlechl, tak ho vyhodil za porušení disciplíny.

Tentokrát se ale strhla jiná bouře, než jsme zvyklí. Rodiče a žáci i významní absolventi podepisují petice, založili fond na učitelovy soudní výlohy, konečně si konzervativci uvědomili, že je nejvyšší čas se bránit a toto je kauza hodná obrany. Dokonce jim přišel na pomoc harvardský profesor kognitivní psychologie Steven Pinker a napsal dopis řediteli. Představa Etonu pod vlivem progresivistů je i pro většinu umírněných konzervatistů přímo děsivá.

V té přednášce není nic hanlivého, na základě vědeckého výzkumu dokládá, že existují některé vrozené rozdíly ve schopnostech a psychologii mezi muži a ženami, což popírá pouze mizandrie extrémního feminismu. Všichni víme, že muži a ženy stejní nejsou. Rovnost definuje Pinker takto: „Rovnost mezi pohlavími se zakládá na myšlence, že jedinci nemají průměrné rysy své skupiny.”

Knowlandova přednáška je také tradiční obhajobou mužských ctností, galantnosti, fyzické síly i odvahy. Staletí se chlapci v anglických elitních školách učili velkému umění sebeovládání, mít agresi pod kontrolou, aby se mohli stát dobrými otci a občany. Byli snad naši praotcové idioti?

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

V sázce je ale ještě něco jiného než zdravý rozum. Nejlépe to vyjádřil bývalý absolvent školy George Orwell: „Jestli svoboda vůbec něco znamená, tak právo říkat lidem, co slyšet nechtějí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám