Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Čučkaři? Únik tajných materiálů je výsměchem americkým bezpečnostním opatřením – Alex Švamberk

Více než týden se řešilo, kdo stál za únikem tajných materiálů amerického ministerstva obrany, například zda šlo o promyšlenou akci ruských tajných služeb, které mají krtka v Pentagonu. Nakonec se však ukázalo, že je realita mnohem banálnější. Vynesl je jednadvacetiletý příslušník americké národní gardy Jack Teixeira.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

V Moskvě i v Pekingu se mohou smát, až se budou za břicho popadat, pokud si ovšem nad tím neukroutí hlavy. Působí to naprosto neuvěřitelně, zvlášť když tak masivní únik nezpůsobil žádný školený rozvědčík, ale Teixeira, který měl u Massachusettské vzdušné národní gardy jako IT specialista zajišťovat funkčnost globální komunikační sítě.

Navzdory nízké funkci a věku získal před dvěma lety bezpečnostní prověrku a procházely mu rukama tajné materiály, jež napřed začal opisovat a pak i fotit. Nedělal to však z nějakého pacifistického přesvědčení jako Bradley Manning, který byl rozhořčen z amerického přístupu v Iráku a předal tajné dokumenty serveru WikiLeaks.

Teixeirův otec sloužil v armádě a on sám obdivoval zbraně. Svůj čin však udělal zřejmě z úplně banálního motivu; chtěl působit důležitě v uzavřené chatovací místnosti Thug Shaker Central, kterou sám zřídil na platformě Discord.

Členy spojovala láska ke zbraním, vojenskému vybavení a bohu, takže nešlo o žádné pacifistické idealisty.

Teixeira tam začal psát, co je v dokumentech, jenomže další členové skupiny tomu nevěnovali pozornost. Asi mu nevěřili, tak začal posílat fotografie.

Kdo nakonec už v březnu dokumenty zveřejnil na různých platformách spojených s počítačovými hrami, jasné není. Všimli si toho Rusové, kteří je dali 5. dubna na sociální sítě. FBI stačil týden od zveřejnění prvních dokumentů na to, aby podezřelého dopadla.

V pátek byl Teixeira v Bostonu obviněn z neoprávněného zadržování a předávání informací o národní obraně a z neoprávněného přesouvání a uchovávání tajných dokumentů nebo materiálů. Za první čin mu hrozí až deset let, za druhý dalších pět.

Ani rychlý zásah nemění nic na škodách, které Teixeira způsobil, i když není jisté, jestli kvůli němu museli Ukrajinci skutečně změnit plány.

Na veřejnost se však dostaly různé materiály nejen o válce na Ukrajině, ale také o americké armádě. Ukázalo se také, koho všeho Američané sledují, tedy i včetně generálního tajemníka OSN.

Skandál podkopal důvěru v USA. Po únicích tajných informací, za nimiž stáli Manning, jenž si později změnil pohlaví na ženu, a Edward Snowden, by každý čekal, že se USA výrazně zpřísní pravidla okolo zacházení s tajnými materiály.

Místo toho se ukazuje, že k těm nejtajnějším má přístup jeden a čtvrt milionu lidí, což je výsměchem označení tajné nebo NOFORN (neposkytovat zahraničním partnerům – pozn. autora). Teď už si je může zanalyzovat i protivník. V tomto případě by se na americké tajné služby hodilo slovo, jimž bývalý prezident Miloš Zeman hodnotil ty naše. Jsou to čučkaři.

Únik dokumentů Pentagonu: 21letý podezřelý skončil v poutech FBI

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám