Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Co s nimi... – Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacetiletý invalidní důchodce Patrik Tušl, recidivista a neplatič alimentů, který dluží peníze každému, na koho se podívá, a jeho o šest let starší kolega Tomáš Čermák jsou ve vazbě. Jako putinovští trollové štvali ve videích diváky k otevřenému násilí proti Ukrajincům, kteří uprchli před válkou do Česka. Budeme pokračovat, ať si nás třeba zavřou, prohlašovali „statečně“, přání se jim tedy splnilo.

Josef Koukal

Článek

Protože se najdou tací, kteří postup orgánů činných v trestním řízení označí za nepřiměřeně represivní a budou v něm hledat motivaci pošlapat právo svobody projevu, řekněme hned na úvod, že stát měl s oběma výtečníky naopak svatou trpělivost. Odhlédněme od Tušlových soukromých eskapád na hranici zákona včetně vyhrožování bývalé partnerce smrtí a soustřeďme se jen na ty veřejné.

Když v době koronakrize okázale nerespektoval hygienická nařízení a ve svých vystoupeních nadával lékařům, kteří v první linii riskovali vlastní zdraví, dopouštěl se svého druhu občanské neposlušnosti, s čímž demokratická společnost musí počítat. I sebehloupější názor má nárok na to být vysloven a hájen, vypovídá především o svém nositeli. Obtěžování Milana Kubka obsahuje také komplikace. Ačkoli stalking je už nějaký pátek v tuzemsku trestným činem, soud musí vzít v úvahu i to, že předseda České lékařské komory jako veřejně činná osoba má jistou míru publicity a s ní související obtíže snést. Svoboda projevu a právo na ochranu soukromí tu jdou proti sobě. Jistěže i podněcování k nenávisti je třeba opřít o důkazy, v tomto směru však Tušl s Čermákem policii práci usnadňují.

Dvojici dezinformátorů, kteří vyzývali k odporu proti Ukrajině, poslal soud do vazby

Krimi

Čermák v minulosti na Facebooku burcoval lid k útokům na poslance a jejich likvidaci kvůli novele pandemického zákona. Poslední výzvy obou aktérů směřovaly k otevřenému násilí proti účastníkům akce na pražském Václavském náměstí, kde se bude připomínat výročí vyhlášení ukrajinské nezávislosti. „Jestli chtějí boj, tak ať to zkusí. Musíme zvednout p. ..el a vyhecovat to pořádně. Potřebujeme vás dostat do těch ulic!“

Videa mají tisíce sledovatelů, i kdyby se chytlo jen pár nejnáruživějších putinovců, může jít o zdraví. Tušl s Čermákem to možná nemají v hlavě v pořádku, avšak prahnou po boji a nikdy nepřestanou, tak co s nimi?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám