Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Brexit a život běžných občanů – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Ve Velké Británii má dnes naštěstí znovu začít debata o brexitu. Tentokrát snad premiérka Theresa Mayová neztratí odvahu a nechá hlasovat. Vše bylo už řečeno, takže je potřeba se pohnout dále, zjistit, jestli brexit bude, nebude a případně jaký bude. Nejhorší je totiž nejistota, která se týká všech. V čele s běžnými občany, kteří mají nejmenší šanci se připravit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Pro každodenní život Britů žijících v zemích Evropské unie a unijních občanů žijících ve Velké Británii je bezprostředně důležité znát základní obrysy. Tak například ve Spojeném království žije a pracuje několik desítek tisíc občanů České republiky. Podle stávající unijní úpravy by jim byla po dosažení důchodového věku vyplácená poměrná část penze z peněz, které ze své výplaty odváděli v Británii. Budou tedy moci i v budoucnu počítat s tímto principem, nebo nikoliv?

V zemích Evropské unie a na Islandu, v Lichtenštejnsku a v Norsku platí roamingová pravidla, která nám umožňují používat mobilní služby včetně internetu jako v domácí síti. Bude to tak i nadále, nebo nikoliv? To je třeba rozhodnout a dohodnout.

Stejně jako pravidla pro poskytování lékařské péče. Nyní můžeme v kterékoliv zemi Evropské unie využívat lékařské služby stejně jako doma. Mají se tedy Britové žijící na starém kontinentě a naopak lidé z kontinentu v ostrovní monarchii připravit na změnu? Pokud ano, tak stejně jako v případě mobilních operátorů to nelze ze dne na den.

Kromě základních výše zmíněných nejistot naopak plynou určité jistoty. V případě cestování do Velké Británie a z ní se toho příliš nezmění. Už teď je potřeba chodit přes celnici, protože Spojené království není v schengenském prostoru. Stejně tak je zřejmé, že Velká Británie z mapy nezmizí a spolupracovat bude potřeba i nadále. Jejích 66 milionů obyvatel také nezmizí, stejně jako půlmiliarda občanů unie. Svázaní jsme historicky a bezpečnostně, takže dohoda je v zájmu všech. Britské tajné služby jsou pověstné svou kvalitou a jejich přínos obecné bezpečnosti by chyběl.

Je tedy potřeba, aby se britská premiérka přestala bát o svou židli a dala možnost členům parlamentu vykonávat práci, za kterou jsou placení. Hlasovat. Jestliže nově schválili přídavek k daňovému zákonu, který vládě komplikuje tvrdý brexit, finální výsledek osudu kompromisní dohody uzavřené vyjednavači obou stran alespoň otevře nové možnosti. Předčasné volby nebo nové referendum. V případě předčasných voleb se ale situace příliš nezmění ani v případě vítězství labouristů. Jejich postoj k brexitu je doteď nejasný a nejednotný.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Z brexitu se stala trapná záležitost, která škodí všem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám