Hlavní obsah

Zveřejněné snímky umírající Diany vyvolaly nevoli

LONDÝN

Americká televizní stanice CBS ve středu uveřejnila fotografie princezny Diany, na nichž je zvěčněna sotva pár minut po tragické automobilové nehodě v Paříži v roce 1997, při níž přišla o život. Proti snímkům se hned ve čtvrtek zvedla vlna kritiky zejména ze strany Mohameda al-Fayeda, otce princeznina přítele.

Foto: PČR

Hledaný Kučera

Článek

Televizní kanál na svých internetových stránkách v uplynulých dnech napsal, že vlastní nejlepší důkazy, které by mohly pomoci objasnit nehodu, a fotografie, "které dosud ještě nikdy nikdo neviděl" a na nichž je princezna vyobrazena na místě nehody těsně před svým převozem do nemocnice.

Černobílé snímky špatné kvality jsou zřejmě okopírované fotografie policejního materiálu pořízeného na místě nehody. Na jedné z nich Dianu se zakrvácenou hlavou ošetřuje francouzský lékař, který se ji snažil zachránit.  

Mohamed: Vydělávají na tragédii

Televize CBS si za zveřejnění snímků vysloužila tvrdou kritiku. "Stanice CBS se zjevně nezabývá následky, které zveřejnění snímků může pozůstalým udělat," nechal se slyšet al-Fayed.

"Jen si chtějí přivydělat na tragédii," pokračoval, "je to skandální a necitelné z jejich strany. Je to příšerné pro mě, jako pro prince Williama a Harryho," dodal.

Uveřejnění fotek odsoudil rovněž Dianin bratr. "Lord Spencer a jeho rodina jsou šokováni a znechuceni," píše se v jeho oficiálním prohlášení.

Pořad pod názvem Dianino tajemství se znovu vrátil ke spekulacím, zda byla princezna v době své smrti těhotná. Údajným otcem měl být Dodi al-Fayed, její tehdejší milenec.

Francouzská policie případ uzavřela s tím, že nehodu zapříčinil podnapilý řidič. Otec Dodiho, egyptský miliardář Mohamed však neustále tvrdí, že šlo o komplot britských tajných služeb.

Nehodu přežil pouze Dodiho osobní strážce Trevor Rees Jones, ale uvedl, že si na nic nepamatuje. 

Reklama

Související témata:

Související články

V Británii se vyšetřuje smrt princezny Diany

Koroner Michael Burgess v úterý zahájil a vzápětí asi na 15 měsíců odročil vyšetřování příčin smrti bývalé manželky následníka trůnu princezny Diany. Ve stejný...

Diana nezemřela těhotná, tvrdí koroner

Princezna Diana prý nebyla v době své smrti těhotná. Prohlásil to koroner John Burton, který byl u ohledání těla po záhadné nehodě v roce 1997,...

Výběr článků

Načítám