Hlavní obsah

Zřejmě nejstarší chápan na světě oslavil šedesátiny

Velká sláva se konala v Zoo Boise v americkém Denveru. Narozeniny tam slavil Elvis, zřejmě nejstarší chápan na světě. Na pomyslném dortu by 2. července sfoukl 60 svíček.

Běžně se chápani doživají maximálně 40 let.

Článek

Elvis se do denverské zoo dostal v roce 1973 jako dar od soukromého chovatele. Od té doby nepřetržitě sleduje svýma modrýma očima návštěvníky, kteří zavítají k jeho výběhu. Podle vědců by přitom měl být už dávno po smrti, opice jeho druhu se běžně dožívají 20, maximálně 40 let.

„Je neskutečný. A neuvěřitelné je, že je stále aktivní,“ řekl o oslavenci pro server Idaho Statesman mluvčí sdružení přátel Zoo Boise Jeff Agosta. Sám je zároveň ošetřovatel a rád by si s Elvisem vybudoval vztah, ale přiznává, že se mu to nedaří.

„Elvis mě nesnáší,“ podotkl sklesle. Starý opičák už je totiž ve svém věku přeci jen trochu vrtošivý. A mezi jeho nejvýznačnější vrtochy patří skutečnost, že jednoznačně preferuje ženský personál zahrady před tím mužským.

Nejstarší čajová plantáž v Evropě je ukrytá uprostřed Atlantiku

Cestování

Mezi další Elvisovy zvyky patří, že má ze všeho nejraději zkvašené ovoce. To, jak zjistili vědci v nedávné studii, v sobě obsahuje asi jedno až dvě procenta alkoholu. A právě kvůli tomu prý chápani preferují ovoce zkvašené před čerstvým.

Chápanovití patří k největším opicím Ameriky, dospělí samci měří až 90 cm a samice 60 cm, samci váží téměř 10 kg a samice 7 kg. Chápavý ocas mívají dlouhý jako tělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám