Hlavní obsah

Zraněná kukačka odletí na zimoviště letadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britové jsou národem ornitologů. Amatérsky se pozorování opeřenců věnuje téměř každý druhý občan Spojeného království a mnohdy jsou pro záchranu ptáků schopni učinit cokoli. V anglickém Surrey se rozhodli pomoci zesláblé kukačce překonat dlouhou cestu na zimoviště. Hnízdní parazit byl objeven zesláblý v zahradě.

Foto: Profimedia.cz

Kukačka se nakonec dostane ke svým zdravým druhům. Ilustrační foto.

Článek

A přestože jej vykrmili zpět do dobré kondice, prý by cestu na zimoviště v Africe už nezvládl. Proto samici aspoň do Itálie přepraví letadlo společnosti British Airways. Právě v oblasti kolem Turína, kam kukačka z Londýna odletí, se nacházejí příslušnice a příslušníci jejího druhu, kteří už na zimoviště z hnízdišť v Evropě vyrazili před několika dny.

Opeřenec nalezený v Tolworthu na jihozápadě Londýna má obrovské zpoždění, které by nedohnal, a čekala by ho při migraci smrt. Kukačku doprovodí zaměstnankyně WAF – Nadace na pomoc divoké přírodě. Tato organizace také monitoruje tah kukaček pomocí satelitu, několik jedinců na sobě nese vysílačky, které prozrazují polohu ptáků. Většina se jich přiblížila italskému Turínu.

Británie za posledních pětadvacet let pozoruje vážný úbytek kukaček, populace ve srovnání s osmdesátými roky je dnes poloviční. V knize ohrožených druhů má kukačka už nálepku kriticky ohrožený druh a podle ornitologů patří k tažným druhům s nejrychleji se snižující populací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám