Hlavní obsah

Žralok ukousl surfařce ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třináctiletá Bethany Hamiltonová poklidně surfovala asi půl kilometru od pláže na havajském ostrově Kauai, když na ni zaútočil žralok a ukousl ji levou ruku. Otec její přítelkyně jí přitom zřejmě zachránil život, když jí stlačil končetinu obvázáním surfařskou šňůrou. Paže dívky už nebyla nalezena.

Foto: Petr Biedermann
Článek

Hamiltonová byla odvezena do nemocnice, která vydala prohlášení, že dívka přišla o celou levou paži až po rameno. Dívka v momentě neštěstí surfovala se svojí stejně starou přítelkyní a jejím otcem. Ten napadené dívce bezprostředně poskytl první pomoc a provaz, který surfaři používají k ukotvení prkna použil jako lékařský turniket ke stlačení končetiny.

Podle svědků Hamiltonová v době útoku mořského dravce ležela na prkně v klidných vodách. Žralok byl podle délky skusu (40 centimetrů) dlouhý 3,5 až 4,5 metru. Podle záchranáře Randyho Honebrinka se mohlo jednat o žraloka tygřího. "Je to nejpravděpodobnější viník," řekl. "(Žraloci tohoto druhu) jsou nejspíš schopni způsobit takový druh zranění," vysvětlil.

Bethany Hamiltonová před setkání se žralokem. Foto: ČTK/AP

Letos už čtvrtý případ napadení

Podle Honebrinka šlo letos o čtvrtý případ napadení člověka žralokem a poslední případ se stal 5. října na ostrově Maui, kde byla napadena 41letá žena. Na ostrově Kauai v březnu loňského roku skončila v žraločích čelistech levá noha 17letého mladíka.

Čtyři napadení za rok jsou však na Havajských ostrovech považovány za průměrný počet. V loňském roce jich tu však bylo zaznamenáno hned osm.  Hamiltonová se zúčastnila národní soutěže v surfingu a měla dobré vyhlídky na profesionální sportovní kariéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám