Hlavní obsah

Zoo Hodonín má přírůstek do rodiny lvů berberských. Volně již nežijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavilon šelem Zoo Hodonín je domovem nového obyvatele, který bude aspirovat na pozici miláčka návštěvníků. Mládě lva berberského je zatím ukryto před zraky návštěvníků, narodilo se 25. dubna chovnému páru.

Foto: Zoo Hodonín

Lev berberský

Článek

Ve snaze vytvořit lvici a mláděti nejlepší podmínky a klid, je pavilon šelem pro návštěvníky částečně uzavřen. „Také v přírodě lvice rodí v ústraní, ke smečce se vrací jen pro žrádlo a k udržování sociálních vztahů. Mláďata přivede, až jsou schopna samostatného pohybu,“ zdůvodnil nutnou ohleduplnost chovatel šelem Jiří Hlásenský. Ošetřovatelé ale vědí, co se u lvů děje, mládě sledují pomocí kamerového systému.

Jedná se o druhé mládě, první se narodilo v listopadu minulého roku. Krátce poté ale uhynulo. „U prvních odchovů, kdy se samice teprve učí péči o mláďata, se nejedná o nic neobvyklého. Naše mladá lvice nebyla během první březosti schopna vytvořit pro mládě dostatek mléka a při péči byla nejistá a nervózní,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. Druhé mládě roste a ošetřovatelé postupně spojí celou lví rodinu.

„K chovu těchto šelem jsme se vrátili po pěti letech. Tříletou samici jsme získali z plzeňské zoo, o rok mladší samec přicestoval z německého Neuwiedu,“ uvedl mluvčí zoo Ivo Cencinger. Lvi berberští jsou domovem v severní Africe. V přírodě byli vyhubeni a přežívají jen díky záchovným programům v zoo. V současné době jich světové zoo chovají zhruba stovku. „Existují snahy o jejich návrat do přírody nebo rezervací prostřednictvím repatriačních programů,“ řekl mluvčí.

Z malého zookoutku se stala špičková zoo. Chová obří mravence i vzácné medvědy plavé

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám