Hlavní obsah

Zloděj ukradl ze ZOO v Lipsku opici Rumu. Opičák Yenur smutnil, ale ne dlouho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadnou a současně bezcitnou krádež řeší zoologická zahrada v Lipsku. Neznámý pachatel o Velikonocích násilně vnikl do výběhu pro opice a jednu z nich si odnesl. Patnáctiletá samice jménem Ruma nejvíce chyběla o tři roky mladšímu opičákovi Yenurovi, který osaměle vysedával na větvi a díval se do dálky.

Foto: Profimedia.cz

Makak lví

Článek

Ve čtvrtek ale přišla potěšující zpráva. Ruma se našla na stromě u jednoho několikageneračního domu.

Objevil ji muž při ranním běhu, který ihned zalarmoval policii. Kriminalisté se domnívají, že se zloděj zvířete raději zbavil, protože případ měl širokou publicitu v médiích.

Podle deníku Kronen Zeitung zjistili ošetřovatelé krádež při běžné ranní kontrole na velikonoční pondělí. Jde o vzácného makaka lvího (Macaca silenus), který se vyskytuje v horách na jihu Indie a patří k nejvíce ohroženým primátům.

Incident nadále vyšetřuje policie vzhledem k tomu, že indicie svědčící o násilném vniknutí byly „jednoznačné“.

„Kriminální policie zajistila potřebné stopy,“ potvrdilo policejní ředitelství v Lipsku s tím, že zloděj či zloději museli vynaložit velkou energii, protože škody na zařízení jsou značné.

„Motiv krádeže neznáme, velmi nám ale záleží na blahu tohoto zvířete středního věku. Péče o něj vyžaduje odborné znalosti. Doufáme, že o něj bude náležitě postaráno nebo že se k nám vrátí nezraněné,“ uvedl ředitel zoo Jörg Junhold ještě před nalezením zvířete.

Jsou to společenská zvířata

Samec Yenur zůstal po únosu Rumy ve výběhu bez jakékoli fyzické újmy. Psychicky ale zřejmě strádal.

„Odchyt a únos Rumy jej zřejmě extrémně stresovaly. Oba byli spolu už léta,“ řekla mluvčí Zoo Melanie Ginzelová a dodala, že zmíněný druh makaků jsou velmi společenská zvířata.

Makakové lví se dožívají až 38 let. Ruma a Yenur mají tedy před sebou ještě mnoho šťastných let, napsal deník Bild.

Rumu si přijel odchytit speciální tým ošetřovatelů ze zoo, měl s tím ale trochu práce, protože opice mezitím seskočila ze stromu a schovala se ve zmíněném domě. Zranění žádné neměla, působila prý jen poněkud unaveným dojmem

Yvonne Würzová z mezinárodní organizace na ochranu zvířat PETA upozornila, že existuje trh s exotickými zvířaty včetně primátů.

Živočichové, kterým hrozí vyhynutí, patří k nejžádanějším a zadavatelé krádeží jsou ochotni zaplatit za kus tisíc i více eur (více než 25 tisíc Kč).

Drzý makak v Thajsku sejmul na ulici motocyklistu během jízdy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám