Hlavní obsah

Životní úlovek Miroslava Ziky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Životní úlovek získal Miroslav Zika ze Znojma, když se mu v jedenáctém revíru řeky Dyje ve Znojmě-Oblekovicích podařilo po dvacetiminutovém boji dostat na břeh skutečně unikátní štiku. Měřila 123 centimetrů a vážila 16,85 kilogramu.

Foto: Martina Sihelská

Jan Šedivý si stroje pozorně prohlédl.

Článek

Dravci se stal osudným malý karas, který byl použit jako návnada pro dravce. Zika měl z úlovku obrovskou radost, ale zároveň mu bylo štiky líto: "Dokonce jsem uvažoval, že bych ji pustil zpět do řeky," řekl rybář. Štika však měla poraněné žábry a patrně by ji čekal rychlý konec.

Takové kusy jsou v řece výjimkou

Porybný revíru Bohumil Věrný se o Zikově úlovku vyjádřil jako o kapitálním kusu. "Tak velké ryby žijí běžně v přehradách, v řece jsou výjimkou," řekl a dodal, že dravec se zřejmě dostal do řeky přepadem ze Znojemské přehrady o povodních v srpnu loňského roku. Nejedná se o jediný kus, další, asi metrové štiky, podle očitých svědků v těchto místech stále žijí.

Hlavu štiky si Miroslav Zika nechá vypreparovat, aby mu připomínal úlovek, který se mu patrně již nikdy nepodaří zopakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám