Hlavní obsah

Ženu pokousal žralok v den, kdy si vzala volno z natáčení filmu o žralocích

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, co je ironie osudu, se na vlastní kůži přesvědčila devětadvacetiletá Anika Craneyová u Fitzroyova ostrova na severovýchodě Austrálie. Žena byla součástí týmu, který natáčel dokument o žralocích, ale v úterý si vzala volno. A právě ten den ji pokousal žralok. Zranění ji naštěstí nijak neohrožují na životě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podmořská fotografka se potápěla se šnorchlem zhruba 100 metrů od břehu, když došlo k útoku predátora. Jako první na pomoc ženě přispěchali ostatní plavci ve vodě, na břehu se pak nacházeli lékaři, kteří jí poskytli první pomoc, než přiletěli záchranáři s vrtulníkem.

„Zhruba ve tři čtvrtě na dvanáct jsme obdrželi hovor na tísňovou linku. Pacient s podezřením na kousnutí žralokem,“ uvedl záchranář Terry Cumming. „Na ostrově byli doktoři, kteří jí poskytli první pomoc, takže jsme jen pokračovali v ošetření a letecky ji dopravili do nemocnice,“ dodal.

Craneyová měla na noze zhruba deseticentimetrovou tržnou ránu a pravděpodobně utrpěla zlomeninu kotníku. Neopouštěla ji však dobrá nálada, možná i proto, že z útoku vyvázla poměrně lehce.

„Stále miluji žraloky, jsou tak krásní,“ křičela s úsměvem na novináře, aby přehlušila rotory vrtulníku.

Patnáctiletý chlapec zemřel po útoku žraloka

Zahraniční

V Austrálii jde už o třetí útok žraloka na člověka během posledních devíti dnů. Předchozí dva incidenty však dopadly o poznání tragičtěji. Při prvním zemřel 4. července rybář Matthew Tratt, při druhém minulou sobotu patnáctiletý surfař Mani Hart-Deville.

Není jasné, zda šlo v těchto případech o útoky vyprovokované, či nikoliv. Vyprovokovaný útok nemusí nutně znamenat záměr člověka přijít do interakce se zvířetem, například surfař o žraloka může zavadit prknem, aniž by o přítomnosti zvířete věděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám