Hlavní obsah

Žena při rekonstrukci domu objevila stoletou čokoládovou tyčinku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emma Youngová z města Plymouth v jižní Anglii renovovala ve svém domě ze 30. let minulého století koupelnu. Po odstranění původních dlaždic na ní čekalo opravdové překvapení. Pod podlahou našla čokoládovou tyčinku oblíbené britské značky Cadbury z doby vlády krále Jiřího V., uvedl zpravodajský server Daily Mail.

Foto: Daily Mail

Emmu Youngová objev čokoládové tyčinky velmi překvapil, byla totiž vyrobena ve 30. letech 20. století.

Článek

Jednapadesátiletou ženu objev zaujal, z počátku ale nevěděla, že se jedná o oblíbenou sladkost. „Když jsme našli původní podlahu, podívali jsme se pod ní a vytáhli něco, co vypadalo jako smetí. Po oprášení prachu jsme zjistili, že se jedná o papírový obal s charakteristickou fialovou barvou Cadbury, ale nepoznala jsem, že je to čokoládová tyčinka,“ sdělila žena deníku Daily Mail.

Obrátila se proto na firmu vyrábějící cukrovinky. Ke svému překvapení se tak dozvěděla, že tyčinka byla vyrobena mezi lety 1930-1934. Tedy v době, kdy vládnul král Jiří V., premiérem byl Ramsay MacDonald a tato cukrovinka stála pouhých 6 pencí.

Foto: Daily Mail

Žena pózuje vedle obalu, který je dle jejích slov kouskem historie.

Sice bez čokolády, za to ve výborném stavu

Uvnitř ale čokoládu nenašla. Žena se proto domnívá, že obal pocházel od dělníka, který pracoval na stavbě jejího domu v roce 1932. Po snězení čokolády měl dělník obal prostě zahodit. Ten je ale podle Emmy ve výborném stavu, a to i po sto letech. Zatím ho má vystavený na krbové římse, v budoucnosti by ho ale chtěla nechat zarámovat.

Původní mouřenín z Kofily se letošního jubilea nedožil, na obalech zmodral

Koktejl

„Co mě překvapilo byl stav obalu. Je ve velmi dobrém stavu, jedna strana je skoro nepoškozená. Nevěřili byste, že je starý skoro sto let,“ řekla.

Kousek historie

Obal má na délku asi 16 centimetrů a na šířku 3 centimetry. Nechybí ani nápis ve zlaté barvě typické pro výrobky společnosti Cadbury. Čokoláda byla vyrobena ve vesnici Bournville v Anglii, kde výroba cukrovinek začala už v roce 1879.

Foto: Daily Mail

Výrobky firmy Cadbury jsou charakteristické fialovou barvou a zlatým písmem.

Výrobce čokolád Cadbury je součástí britské kultury již necelých 200 let. „Tyto tyčinky z mléčné čokolády ze 30. let jsou připomínkou toho, že naše čokoláda hraje v životech lidí důležitou roli,“ uvedl mluvčí firmy.

Žena je na svůj objev velmi hrdá, pochlubila se i svým dětem. „Jsem milovník čokolády, Cadbury byla vždy má oblíbená. Je to víc než obal, je to kousek historie,“ dodává Emma.

V továrně známého výrobce cukrovinek spadli dva lidé do kádě s čokoládou

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám