Hlavní obsah

Žena měla v těle 36 let kostru dítěte

Novinky, vps

S velmi neobvyklým případem se setkali lékaři z nemocnice v indickém Nágpuru. Šedesátileté ženě, která si stěžovala na bolesti břicha, našli v těle zvápenatělý vak s kostrou nenarozeného dítěte. Žena ho v sobě měla 36 let, uvedla indická média.

Foto: Profimedia.cz

Pravdu lékařům odhalila až magnetická rezonance. Ilustrační foto

Článek

Indka jménem Kantabai Thakreová si poslední dva měsíce stěžovala na bolesti břicha. Navštívila nemocnici v Nágpuru, kde jí lékaři našli bulku v pravé spodní části břicha. Báli se, že se jedná o rakovinu, ale podrobnější vyšetření ukázala, že to je něco úplně jiného. Počítačová tomografie totiž odhalila, že bulka je ze zvápenatělé hmoty.

„Poté, co pacientka podstoupila magnetickou rezonanci, lékaři zjistili, že to je ve skutečnosti dětská kostra,“ řekl pro server indické stanice NDTV chirurg Murtaza Akhtar.

Lékaři hledali v literatuře a našli podobný případ ženy z Belgie, která měla v těle ostatky dítěte po mimoděložním těhotenství po dobu 18 let. Jednalo se o nejdelší období, jaké bylo kdy zaznamenáno.

Měla problémy v těhotenství

„Vyžádali jsme si podrobnější lékařskou historii pacientky. Od jejího bratra jsme zjistili, že v roce 1978 otěhotněla a měla nějaké komplikace,“ uvedl lékař BS Gedam, který vedl operaci.

Těhotenství Thakreové bylo mimoděložní a lékaři v nemocnici jí tehdy oznámili, že bude muset být ukončeno. Žena ale ze strachu z operace utekla zpět do své vesnice a nechala se léčit tam. Po pár měsících se jí podle jejích vlastních slov ulevilo. Problémy nastaly až letos, tedy po téměř 38 letech.

„Plodová voda se mohla postupem času vstřebat a měkká tkáň zkapalnět. Zbyl tam tak jen vak s trochou zbývající tekutiny. Posledních pár měsíců pacientka cítila velkou bolest a měla urologické problémy a horečku,“ dodal Akhtar. Způsobil to podle něj vak, který tlačil na močový systém a bránil ledvinám ve správném fungování.

Případ se dostal na veřejnost tento týden, operaci Indka podstoupila minulý čtvrtek. Zákrok se obešel bez komplikací a pacientka se rychle zotavuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám