Hlavní obsah

Žena jedla za dohledu známého šéfkuchaře nejpálivější papričky na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpeprnější chilli papričky na světě - "ghost chilli" - jsou pro osmadvacetiletou Indku zřejmě velkou lahůdkou. Jejich semínky si potřela oči a pak během dvou minut zhltla 51 papriček ve snaze dostat se do Guinnessovy knihy rekordů. S odvoláním na organizátory akce o tom informovala agentura AP.

Článek

Nejpeprnější chilli papričky na světě - "ghost chilli" - jsou pro osmadvacetiletou Indku zřejmě velkou lahůdkou. Jejich semínky si potřela oči a pak během dvou minut zhltla 51 papriček ve snaze dostat se do Guinnessovy knihy rekordů. S odvoláním na organizátory akce o tom informovala agentura AP.

Anandita Dutta Tamulyová předvedla tento husarský kousek ve čtvrtek, povzbuzována proslulým britským šéfkuchařem Gordonem Ramsayem. Ten zavítal do státu Ásám na severovýchodě Indie k televiznímu natáčení svého nového globálního seriálu o vaření.

Chilli paprička o velikosti nehtu palce byla v roce 2007 zanesena do "guinnessovky" jako nejpálivější chilli na světě. Konzumuje se v severovýchodních oblastech Indie jako lék na žaludeční potíže a jako prostředek ulevující od ochromujících letních veder.

Milión jednotek pálivost

Chilli paprička má více než 1 000 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Scovilleho stupnice je pojmenována po americkém chemiku Wilburu L. Scovilleovi (1865-1942), který v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček - Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost.

Klasická omáčka Tabasco má od 2500 do 5000 Scovilleho jednotek, zatímco mexické pálivé papričky jalapeno do 2500 do 8000 jednotek.

Také Gordon Ramsay si zkusil do chilli papričky kousnout - a hluboce toho litoval. "To je přespříliš!" vykřikoval z pódia a žadonil o vodu ve městě Džorhat asi 300 kilometrů od správního střediska Ásámu Gauhátí.

Anandita Dutta Tamulyová křičela také, ale ze zcela jiného důvodu. "Cítila jsem se strašně, protože jsem jich dokázala sníst jen jednapadesát," hořekovala. "V roce 2006 jsem jich během dvou minut zhltla 60, a stala se tak místní rekordmankou. Ale jsem si jistá, že se do Guinnessovy knihy rekordů přece jen dostanu," prohlásila rezolutně v rozhovoru pro agenturu AP žena v domácnosti a matka tří dětí.

Guinnessova kniha rekordů zatím rekord oficiálně nepotvrdila. Ramsay prý Tamulyovou konejšil, že nemá důvod propadat smutku. "Můj výkon označil za naprosto výjimečný," pochlubila se.

Tamulyová pojídá "ghost chilli", kterým místní lidé říkají "bhut jolokia", od svých pěti let. "Zatímco děcka mého věku se potulovala po vesnici a sháněla se po bobulích, já hledala bhut jolokia, které jsem mlsala osolené," vzpomínala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám